babeczki z czarną porzeczką

Wiosna! Skowronek nad nami, drzewa strzeliły pąkami! Lekki powiew wiosny. Muffinki z czarną porzeczką, póki co niestety tylko z dżemem o tym smaku, ale jak tylko pojawią się owoce, konfiturę zastąpić można prawdziwą porzeczką! 🙂

składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 jajko

W jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta.  Muffinki piec w 180ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 


krem:
200 ml kremówki 36%
150 g mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta fioletowego barwnika

Kremówkę przelać do misy miksera, dodać fioletowy barwnik i miksować na średnich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. W połowie ubijania dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii, a na koniec mascarpone. Dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim wystudzone muffiny. 


dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub świeże owoce
barwnik (opcjonalnie)
Smacznego! 🙂

46 odpowiedzi na “babeczki z czarną porzeczką”

  1. Kocham porzeczki <3
    Bardzo fajny ten kremik!
    Powiedz mi tylko czy uzywasz barwnikow w proszku odnosnie ´´szczypty´´w liscie skladnikow? Pytam, bo zawsze uzywam barwnikow w plynie i ciekawi mnie czy warto sprbowac tych w proszku 😉

    • Klaudia, ja używam barwników w proszku, kupiłem kiedyś jeden zestaw i mam go do dziś. Są bardzo wydajne i dobrze barwią 🙂

  2. Witam.Przy poprzednich muffinkach-na walentynki prosilam o podanie numeru tylki (jesli to wilton) bo i tam i tu tez bardzo podoba mi sie forma kremu. Dziekuje za odpowiedz

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *