ciasto snickers

Hej! Dziś będę wodzić Was na pokuszenie moim autorskim przepisem na wybitny serniczek inspirowany tymi słynnymi batonami, które lubi chyba każdy! 🙂

spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła

Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej zmasłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie. 

masa:
500 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego

Kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki. 

karmel:
250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)
150 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżka masła

Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić. 

polewa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
250 ml kremówki 36%
Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce. 
Smacznego! 🙂

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

61 odpowiedzi na “ciasto snickers”

  1. Piękny sernik 🙂 piękne zdjęcia 🙂 wiesz co, też mi chodził po głowie ten pomysł 🙂 Kto pierwszy ten lepszy 🙂

    • no tak, ja też mam często różne pomysły i nawet je realizuję, ale odstawiam w kolejce do publikacji, a potem się okazuje, że ktoś też wpadł na ten sam pomysł, ale wstawił wcześniej 😀

  2. snickersy to chyba moje ulubione batoniki, ostatnio próbowałam wyczaić ten krem do kanapek, ale chyba wycofali z rynku ;(

    ciekawy spód z samej czekolady, trzeba wypróbować 🙂

  3. O rajuśku..coś rewelacyjnego 🙂 Ta polewa na nim sprawia, że mam ochotę wylizać ekran komputera 🙂 A całość dobrze się kroi? Bo przy tak delikatnym wnętrzu, spodziewam się jednak jakichś kłopotów 🙂

    • Przy krojeniu jest jedynie problem z czekoladowym spodem, jest bardzo twardy, dlatego po wyjęciu z lodówki warto odczekać chociaż 15 minut a potem kroić nożem moczonym z gorącej wodzie. Masa sama w sobie jest właśnie sztywna, ew. można dać mniej kremówki, ale mascarpone mocno się trzymało, podobnie karmel 🙂

  4. czy Ty jesteś sernikomasterem? Twoje serniki powalają na kolana!
    a ten… znam takich, co dopuściliby się rękoczynów w walce o kawałek 😉

  5. Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się co to znaczy: Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem? Proszę o pomoc, ponieważ chcę zrobić to ciasto.
    Pozdrawiam
    Viola

    • W tym przepisie użyłem skondensowanego mleka, które sprzedawane jest w puszkach. Przed otwarciem należy puszkę mleka umieścić w garnku z wodą, tak aby woda przykrywała całą puszkę. Następnie należy podgrzewać zawartość garnka i gotować 2 godziny od momentu zagotowania się wody. Całość pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy puszka wystygnie, należy otworzyć ją. Mleko w środku będzie gęstą masą. Wcześniej jest białe i rzadkie. Jeżeli brakuje czasu na takie czynności, polecam gotową masę kajmakową 🙂

    • Tak. Mleko w puszce po ugotowaniu będzie bardzo gęste, dlatego należy podgrzać z masłem aby było bardziej płynne i łatwiejsze w nakładaniu 🙂

    • Dziękuję wyszło wspaniale. Mam jeszcze jedno pytanie czy mogę dodać ser z pojemnika zamiast mascarpone?
      Pozdrawiam
      Viola

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *