sernik szafranowy z białą czekoladą

Hej kochani! Dobiegają do mnie dziwne głosy, że karnawał już się kończy, ale co tam. Mam dla Was cudowną pozycję! Chyba zamiast postu preferuję całoroczną rozpustę, a poza tym fanpage ma już 400 lajków, więc jest co świętować ^^ 

Co prawda miałem opublikować ten przepis dużo później, ale nie wytrzymałem i musiałem się nim z Wami podzielić, bo wierzcie mi, jest rewelacyjny. Dawno nie jadłem/nie zrobiłem tak dobrego sernika. Jestem z niego dumny. Ponadto jest to w pełni moja autorska receptura, więc już w ogóle strasznie się nim cieszę! Zapraszam! 🙂

spód:
250 g biszkoptów
120 g roztopionego masła
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
masa serowa:
400 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
120 ml kremówki 36%
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 żółtka
4 g nitek szafranu
Kremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę. Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać mascarpone, cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z czekoladą oraz szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie. 
wierzch:
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
wiórki z białej czekolady (do dekoracji)
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać. 
Smacznego! 🙂

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

27 odpowiedzi na “sernik szafranowy z białą czekoladą”

  1. No nie!! Jest przepiękny!;) i jeszcze ta nuta kardamonu!;) Mam pytanie odnośnie wierzchu, gdyż nosze się z zamiarem upieczenia takiego sernika ze śmietanką na wierzchu. Czy np. na drugi dzień śmietanowa polewa nadal jest świeża? Pozdrawiam!

  2. Jest mój, albo chociaż kawałeczek :), czy wstyd się przyznać, że nigdy nie miałam przyjemności próbować szafranu, jest wyczuwalny w serniczku?

  3. Renula, jeśli chodzi o śmietanę to po upieczeniu i wystudzeniu nieco twardnieje, nie jest rzadka, ale następnego dnia zachowuje świeżość, w środku jest miękka, polecam 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *