sernik z bananami i toffi bez pieczenia

Witajcie! Dziś pozycja nieco rozpustna w swej słodyczy. Sernik łatwy, bo bez pieczenia. Zatem mogą go przygotować laicy, bez obawy, że opadnie lub przypali się. Jest to obowiązkowa pozycja dla ogromnych łasuchów lubiących bardzo słodkie ciasta, ale nie tylko. Osoby, które nie lubią przesytu cukru, mogą go nie dodawać do masy serowej, polewa karmelowa jest wystarczająco sodka 🙂

spód:
250 g herbatników
90 g roztopionego masła
Herbatniki pokruszyć na drobny pył przy pomocy blendera dodać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej można wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.


masa:
250 g mascarpone
250 ml kremówki 36 %
50 g cukru pudru
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
Mascarpone ucierać na niskich obrotach z cukrem pudrem, wbijać kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie połączyć i odstawić. 50 ml kremówki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i odstawić. Białka również ubić na sztywną pianę. Schłodzoną kremówkę z żelatyną dodać do masy serowej i dokładnie połączyć. Następnie dodać ubitą kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przelać na herbatnikowy spód. Formę z ciastem wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 6 godzin. 

polewa:
150 g brązowego cukru
150 ml kremówki 36 %
100 ml miodu
50 g masła
Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

dodatkowo:
2 duże banany
20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z formy i udekorować bananami. Przed podaniem ciasto polać polewą karmelową. Na wierzch można posypać płatki migdałów. 

Smacznego! 🙂

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Mascarpone Karnawał 2014

23 odpowiedzi na “sernik z bananami i toffi bez pieczenia”

  1. hej hej, bardziej apetyczny i fantastyczny i rewelacyjny ten sernik nie mógł być, co? ah, przez Ciebie można wpaść w jakiś słodki obłęd 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *