sernik z białą czekoladą i żurawiną

Hej wszystkim! Czas na… kolejne zasłodzenie, znowu sernikowe. Przed Wami sernik, który łączy w sobie różne smaki, bo białą czekoladę, twaróg, mascarpone i żurawinę. Dodatkowo jest łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga pieczenia! Zatem zapraszam…

spód:
250 g czekoladowych herbatników
90 g roztopionego masła

Ciastka umieścić w pojemniku blendera i zetrzeć na drobny pył i dokładnie wymieszać z masłem. Gotową mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki.

masa:
250 g twarogu
250 g mascarpone
250 g białej czekolady
220 g suszonej żurawiny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Twaróg ucierać mikserem na niskich obrotach, dodać mascarpone, żurawinę a na koniec białą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Całość owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. 
Smacznego! 🙂 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

19 odpowiedzi na “sernik z białą czekoladą i żurawiną”

  1. Wygląda na bardzo delikatny w smaku, choć pewnie ta biała czekolada dodaje mu takiego cięższego charakteru, co w tym wypadku świetnie równoważy smak; )

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *