tartaletki czekoladowo karmelowe

Hej! Dziś przepis na ciastka, które urzekły mnie swą prostotą i wyglądem. Są delikatne, kruche i odpowiednio słodkie. Gorzka, czekoladowa polewa idealnie równoważy słodycz karmelowego środka. Są wyborne, polecam! 

ciasto:
220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
75 g cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Dodać żółtko, mąkę oraz kakao i dokładnie połączyć na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wycinać kółka, którymi następnie wykładać foremki do tartaletek. Ciasto lekko docisnąć i nakłuć widelcem. Wypełnione blaszki schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

masa karmelowa:
400 g cukru
120 ml wody
120 ml kremówki 36%
60 ml golden syrup 
120 g masła

W rondlu umieścić połowę wody oraz golden syrup i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut aż mieszanka nabierze brązowego koloru.  Dodać masło, kremówkę i starannie wymieszać. Ciepły karmel wlać do ostudzonych kruchych spodów. Schłodzić przez minimum 45 minut, aż masa zastygnie. 

polewa:
100 g gorzkiej czekolady
120 ml kremówki 36%

W rondlu zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i dodać, połamaną na cząstki, czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. Płynną masę przelać na karmel pokrywający kruche ciastka. Odczekać kilka minut aż zastygnie. Podawać.

Smacznego! 🙂

21 odpowiedzi na “tartaletki czekoladowo karmelowe”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *