tartaletki z czekoladą, bezą i karmelem

Witajcie moi mili 🙂 Dziś przedstawiam Wam dosyć prosty sposób na małą efektowną słodycz. Są one pochodną tartaletek czekoladowo karmelowych. Wbrew pozorom nie są tak bardzo słodkie. Beza i karmel świetnie równoważą się z gorzką czekoladą, która znajduje się na kruchym ciastku 🙂

składniki na ok. 8 sztuk:
300 g mąki pszennej
180 g zimnego masła
50 g cukru pudru
50 g kakao
60 ml zimnego mleka

Masło ucierać z cukrem pudrem, mąką oraz kakao aż powstanie kruszonka. Dodać mleko, połączyć, a następnie wyjąć na stolnicę i wyrobi jednolite masę. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy szklanki wycinać koła, którymi wykładać foremki do tartaletek o średnicy ok. 8 cm. Blaszki wypełnione ciastem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Piec w 200ºC przez 10 minut. Wystudzić. 

nadzienie:
200 g gorzkiej czekolady
250 ml kremówki 36%
2 duże jajka (roztrzepane)

W rondelku, na małym ogniu podgrzewać kremówkę z czekoladą, aż powstanie gładka masa. Odstawić na 5 minut, a następnie wmieszać jajka i dokładnie połączyć. Otrzymane nadzienie przełożyć na ciasto w foremkach i zapiekać przez 15-20 minut w 180ºC. 

bezy:
4 białka
200 g cukru

Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Gotową masę przełożyć na upieczone ciastka i piec przez ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Odstawić na 30 minut do wystudzenia. Dodatkowo tartaletki podawać można ze śmietaną. 

karmel:
kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)
2 łyżki masła

Mleko skondensowane roztopić w rondlu z 2 łyżkami masła. Gotową masą polewać bezy.

Smacznego! 🙂

31 odpowiedzi na “tartaletki z czekoladą, bezą i karmelem”

  1. Ja jak zwykle dumam nad przepisem i chodzi o bezę ,wygląda na cudownie chrupiącą ,w moim piekarniku i 0,5 h by nie wystarczyło by taką uzyskać ,a ty mówisz ,że w 5 minut?

    • Masz rację, 5 minut to za mało, miało być 15 – literówka 🙁 To też krótko, ale chodzi o chrupiący wierzch a miękki środek. Po całkowitym wystudzeniu i odstaniu przez jakiś czas struktura bezy będzie idealna 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *