zielone babeczki

Jutro 17 marca, dzień, w którym Irlandczycy obchodzą dzień św. Patryka, patrona ich kraju. W tym dniu nie może zabraknąć dużej dawki zielonego koloru, który jest irlandzką barwą narodową. Poza dniem Patryka, zielone muffinki będą też idealnym sposobem na uczczenie nadchodzącej wiosny! Zatem pieczemy! 🙂

składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
180 ml jogurtu naturalnego
80 ml oleju
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
zielony barwnik

W jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać szczyptę barwnika i dobrze połączyć. Papilotki wypełnić ciastem. Muffinki piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawi do wystudzenia. 

krem:

100 ml kremówki 36%
150 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie stopniowo mascarpone. Dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.

Smacznego! 🙂

20 odpowiedzi na “zielone babeczki”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *