babka bogactwo smaków

Dziś przepis na wyśmienitą babę wielkanocną. Do jej przygotowania natchnęła mnie przepiękna stara forma, którą kupiłem na warszawskim targu staroci za jedyne 25 zł! Sam nie wiedziałem jak nazwać tę babę, bo ma w sobie tyle składników, że trudno było użyć w nazwie tylko jednego. Dlatego jest „bogactwo smaków”, a przepis pochodzi z Magazynu Kuchennego (nieco zmodyfikowałem).
Pierwsza babka w tej formie nie wyszła zbyt wysoka, bo przepis był chyba na mniejszą formę, ale następnym razem opracuję taką recepturę, żeby ciasta było więcej. 


ciasto:


350 g mąki 
250 g masła
250 g miodu
100 g brązowego cukru
150 g drobno siekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 roztrzepane jajko
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty

Miód, masło i cukier zagotować w rondlu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Dodać sok z cytryny, napar z herbaty oraz miąższ z laski wanilii i połączyć. Mieszankę przelać do misy miksera i miksując na niskich obrotach dodawać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, śmietaną i roztrzepane jajko. Na koniec dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Formę do babki o średnicy ok. 23 cm i pojemności ok. 2l posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wypełnić ciastem (z tych proporcji masa zajęła mi ok. 1/2 formy). Piec w 160ºC przez ok. 60 minut, lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w formie na co najmniej 30 minut, wyjąć i wystudzić.  

lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę. Całość udekorować siekanymi orzechami włoskimi. Podawać.

Smacznego! 🙂

Wielkanocne Smaki - edycja IV

34 odpowiedzi na “babka bogactwo smaków”

    • Polecam takie miejsca bo można znaleźć fajne cudeńka. Pan na stoisku obok miał fantastyczne formy o fajnych geometrycznych kształtach i bryłach, podobno z XIX. Chciał za jedną 200 zł, ale nie mam najmniejszego potwierdzenia czy prawdę mówił 😀

  1. Forma rewelacyjna, zdjęcia boskie – choć mam taki mały smuteczek, że nie ma zdjęcia rozkrojonej baby 🙁

    • Widzę, że kadr z rozkrojoną babą już się pojawił. Niestety nie dla mnie :(, ale i tak dziękuję.
      Babę zrobiłam – faktycznie bogactwo smaków i faktycznie wyśmienita.
      Niestety wyszedł mi zakalec 🙁 Jak patyczkiem sprawdzałam stopień upieczenia, to wszystko było ok, ale potem po wyjęciu klops. Dzięki Bogu jej smak jest tak obłędny, że poszła cała w mgnieniu oka. Będę jeszcze próbować, może w końcu wyjdzie taka jak na powyższych zdjęciach 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *