babka karmelowa
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mleko skondensowane oraz masło umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie dodać masę z mleka skondensowanego i masła, dokładnie połączyć. Na koniec dodawać po 1 łyżce mieszanki mąk i proszku do pieczenia. Formę do babki o średnicy ok. 22-23 cm i pojemności ok. 2l, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w 180ºC przez ok. 90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie mocno brązowieć od góry, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić, wyjąć z formy i dekorować polewą.
siedzę w pracy, przede mną kawa i marze o takiej babce…. idealna 🙂
To po pracy zapraszam! 😀
Rozpusta! Pycha!
Dokładnie, po poście należy się coś takiego 😀
dżizas, widzę, ze prowadzisz jakąś małą fabrykę wypieków 😀 kto to wszystko zjada?? 😀
ja, domownicy, znajomi ^^
Wygląda bardzo smakowicie. *.*
Piękna babka! ; – )
i była mega smakowita 😀
Oj to coś dla mnie…:-)
To co, wysłać kawałek? 😀
Świetna babka, a najbardziej podoba mi się polewa !
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Dziękuję bardzo za zaproszenie do konkursu, jeśli znajdę chwilę to z pewnością wezmę w nim udział! 🙂
No dobra, ja burgery a Ty mi to cudo wysyłasz<3
Umowa stoi! 😀
Cuuudowna baba, no i ta polewa <3 Wspaniałości!
Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Dziękuję, byłem, widziałem, świetne przepisy na święta! 🙂
Piękna baba!! :):) I super grafika strony:)
Dziękuję bardzo, trochę się przy tej grafice napracowałem, przy babie zresztą też 😀
Sosna warto było bo efekt robi wrażenie 🙂
Dziękii <3
smakowita babka i piękne zdjęcia 🙂
dziękuję gorąco 🙂
nie jestem jakąś wielką fanką babek, ale jak widzę tą, to mam ochotę włamać Ci się do domu i ją wykraść <3
hehe, będę strzec jej jak skarbu 😀
😮 <3
:*
<3 :*
😀
Za kazdym razem jak do Ciebie zaglądam to zakochuje się na nowo:)
ojej, to chyba najlepsza recenzja jaką miałem przyjemność przeczytać <3
Fantasiko! 😀
Dziękuję! 🙂
Zdjęcia oszałamiające! Toż to baba pełna kalorii;) ale takie są najsmaczniejsze;)
No niestety tak już jest, że smakuje nam to co mało zdrowe, chociaż ta baba, wbrew pozorom, nie była taka słodka. Była dosyć lekka, a ta polewa delikatnie słodka 🙂
Ale kusisz, fakt bardzo rozpustna smakowitość, może upiekę Twoja wersję…:)
Zachęcam, bo bardzo dobra 🙂
Musi smakować obłędnie! 🙂 Moje mazurki gotowe. 😀
Tak, smakuje obłędnie 😀 A ja dziś sprzedaję swoje mazurki 😀
Ja moje z dobrym serduszkiem oddałam za darmoszkę w ramach prezentu. 😀
Fajny pomysł na prezent 😀 uwielbiam takie podarunki 🙂
oh! tak! o to właśnie mi chodziło! robię tej wielkanocy! to moje smaki 🙂
wspaniale, cieszę się! 🙂
Kusząca ale ja już ciasta mam wybrane i już nawet 3 zrobiłam . Ale babeczki z ostatniego przepisu się super udały 🙂
Wesołych Świąt życze 😀
Dziękuję i wzajemnie, wszystkiego dobrego! 🙂
Karmelowe love 🙂 Pycha babka! 🙂
Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!! 🙂
Oj tak, moje wielkie love 😀
Również wszystkiego dobrego 🙂
Kolejna cudowna baba. Taka karmelowa, pyszności! 🙂
Dzięki 🙂
Karmelove porno 😉
Haha, dokładnie! 😀
Niezła babka 😉
tylko brak jej partnera 😀
Ale u Ciebie rozpustnie !
Piękna ta babka ! 😉
Hehe, od święta to i rozpusta nie jest taka zła 😀
Czy waga mleka jest przed ugotowaniem czy po? Chce użyć gotowej masy kajmakowej czyli ile dać ? Pozdrawiam Agnieszka
Waga mleka nie zmienia się zależnie od gotowania.
Czy któś piekł z tego przepisu???
W którym momencie dodać sok z cytryny? # składnikach jest, ale w wyko już nie.