babka karmelowa

Trzecia wielkanocna baba już gotowa! Pełna karmelowego wnętrza i dodatkowo zatopiona w polewie o tym samym smaku na bazie mleka skondensowanego. Rozpustna słodycz, idealna do cieplej herbaty i na Wielkanocny stół <3 

ciasto:
300 g mąki pszennej
220 g mąki ziemniaczanej
460 g mleka skondensowanego (ugotowanego)
210 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek (żółtka oddzielone od białek)

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mleko skondensowane oraz masło umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie dodać masę z mleka skondensowanego i masła, dokładnie połączyć. Na koniec dodawać po 1 łyżce mieszanki mąk i proszku do pieczenia. Formę do babki o średnicy ok. 22-23 cm i pojemności ok. 2l, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w 180ºC przez ok. 90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie mocno brązowieć od góry, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić, wyjąć z formy i dekorować polewą.

polewa:
100 g mleka skondensowanego (ugotowanego)
2 łyżki kremówki 36%
1 łyżeczka cukru waniliowego
Mleko skondensowane podgrzać w rondelku z kremówką i cukrem waniliowym. Przestudzić. Gotowym kremem polewać babkę. 

Smacznego! 🙂

Wielkanocne Smaki - edycja IV

57 odpowiedzi na “babka karmelowa”

    • No niestety tak już jest, że smakuje nam to co mało zdrowe, chociaż ta baba, wbrew pozorom, nie była taka słodka. Była dosyć lekka, a ta polewa delikatnie słodka 🙂

  1. Kusząca ale ja już ciasta mam wybrane i już nawet 3 zrobiłam . Ale babeczki z ostatniego przepisu się super udały 🙂
    Wesołych Świąt życze 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *