kawowa panna cotta

Pierwszy raz deser ten robiłem prawie rok temu na Dzień Matki. Udał się znakomicie, nie tylko smakowo, ale i wyglądem. Przepis możecie zobaczyć tutaj. Natomiast w tym roku przygotowałem wersję mocno kawową panny cotty, która zauroczyła mnie już dawno temu, kiedy przeglądałem Kwestię Smaku. 

składniki na 4 sztuki (1 foremka ok. 140 ml)

warstwa ciemna:
60 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki likieru kawowego
1/2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, likier kawowy i zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. 

warstwa jasna:
145 ml kremówki 30%
145 ml mleka
3 łyżki cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
miąższ z 1 laski wanilii
2 łyżki rumu

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie do rondla wlać kremówkę i mleko. Dodać cukier, kawę, miąższ z wanilii oraz rum. Całość zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie aż żelatyna rozpuści się całkowicie. Przykryć ściereczką i odstawić do wystudzenia. Letnią mieszankę przelać na tężejącą warstwę w foremkach. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (ok. 4-5) do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem deseru foremki można włożyć na kilka sekund do ciepłej wody. Następnie odwrócić dnem do góry i wyłożyć na talerzyk. Podawać.

Smacznego! 🙂 

35 odpowiedzi na “kawowa panna cotta”

  1. Uwielbiam kawowe desery, a panna cottę chciałam już zrobić od dłuższego czasu. Bardzo apetycznie mi o tym przypomniałeś; D

  2. Ślicznie wygląda! Kiedyś robiłam piernikową;) Przez kilka dni starałam się nie zaglądać do Ciebie, bo tylko, no sam rozumiesz…język swędzi, jak sie patrzy na Twoje wyroby;);) ale ciekawość silniejsza! Pozdrawiam!

    • O! Piernikowa mówisz, to musiał być ciekawy smak, chętnie bym spróbował.
      Hehe, tak rozumiem i dzięki za miłe słowa 🙂

    • Oj tam, dałabyś radę 😀 Szarlotka mówisz… może dlatego, że to ciasto idealnie komponuje się z kawą i kawowym smakiem deseru powyżej 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *