mazurek cygański

Hej! Dziś mam dla Was drugiego mazura wielkanocnego. Tym razem w nieco bardziej urozmaiconym wydaniu. Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej i rozszerzyłem go o kilka składników. Dodałem pestki słonecznika, sezam, miód i rum aby jego kompozycja smakowa była nieco bogatsza. Zatem zapraszam! 🙂 

ciasto:
250 g mąki
165 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Wypełnić masą. 

masa:
20 g suszonych fig
20 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
20 g pestek słonecznika
10 g sezamu
2 łyżki rumu
1 łyżka miodu


Figi i daktyle
pokroić nożem na mniejsze części. Dodać rodzynki, pestki słonecznika, sezam,
umieścić w blenderze i utrzeć na gładko. Masę przełożyć do miski, dodać rum
oraz miód i wyrobić dłonią. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodać trochę
miodu. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Dekorować pestkami słonecznika i
daktylami. 
Smacznego! 🙂

Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

42 odpowiedzi na “mazurek cygański”

  1. w mojej rodzinie jada się podobny mazurek, ale nie na spodzie kruchym, tylko na waflu. mnóstwo bakalii, i o to chodzi:)
    ps. bardzo ładny ten Twój mazurek (i taca!)

    • no właśnie w przepisie też było podane na waflach, ale nie miałem ich akurat, ale miałem upieczony już spód, więc zrobiłem na kruchym 😀
      Dzięki! 🙂

  2. Jaki cudowny! : – )
    Takiego mazurka jeszcze nie widziałam. 😮
    Wygląda smakowicie, tylko nie wiem skąd nazwa 'cygański', wszak pyszności tu nie poskąpiłeś. : D

    • Hehe, no właśnie ja też nie wiem, nazwa z książki kucharskiej :p ale mi to bardziej na jakiegoś tureckiego wygląda w smaku 😀

    • Ja też się dowiedziałem o nim niedawno, wystarczyło zajrzeć do książki sprzed ładnych "paru" lat i odkryć cuda. które w sobie chowa 😀

  3. Fajny przepis! Wygląda, że Twój mazurek nie jest bardzo słodki, co jest zdecydowaną wadą większości mazurków 🙂

    • Masz rację, ja zawsze daję do ciast nieco mniej cukru, bo w większości są dla mnie za słodkie. Tutaj słodki smak zapewnia naturalna słodycz bakalii 🙂

  4. Miałam nie robić mazurka w tym roku, bo wszędzie kajmak i czekolada króluje…ale takiej zdrowszej wersji sobie nie odmówię i plany zmieniam – będzie mazurek 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *