nadziane jajka

Hej, dziś kolejny przepis, a raczej krótka instrukcja do przygotowania małej słodkości w tematyce wielkanocnej. Proste, szybkie i niewymagające dużego wysiłku jajka na słodko, które są dosyć popularne i często pojawiają się na różnych blogach. Zauważyłem je jakiś rok temu i postanowiłem, że też ich spróbuję 🙂

składniki (ok. 6 sztuk):
100 ml kremówki 36%
50 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
6 czekoladowych jajek pustych w środku
6 łyżeczek nadzienia o pomarańczowym kolorze (marmolada, dżem, zgniecione brzoskwinie itp.)
W górnej części jajek wyciąć otwory przy użyciu noża ocieplonego w gorącej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukry oraz mascarpone. Dokładnie połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim jajka. Pomarańczowe nadzienie ułożyć na białym kremie tak aby przypominało żółtko. Podawać. 
Smacznego! 🙂

Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

50 odpowiedzi na “nadziane jajka”

    • też mi się podoba, ale myślę jeszcze nad sposobem wykonania też tych czekoladowych jajek, żeby zrobić je samemu a nie kupować w sklepie 😀

  1. Fajny pomysł, akurat mam wykonać coś świątecznego do przedkola dla mojego synka, wykorzystam Twój przepis, myślę, że takimi jajkami dzieciaki nie pogardzą 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *