sernik?

Hej, kolejny miesiąc za nami, a ja mam dla Was jeszcze jeden sernik na kruchym spodzie i z kruchym ciastem na wierzchu. Będzie on chyba najlepszą pozycją na ten dzień. P.s. bądźcie dziś ostrożni! 🙂

ciasto:
200 g masła
2 szklanki mąki 
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło oraz żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Całość podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na min. 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (natłuszczoną i oprószoną bułką tartą). Podpiec w 180ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić. 

masa:
600 ml śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
50 g mąki
4 białka
1 opakowanie budyniu waniliowego (sam proszek)

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy powstanie sztywna masa zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać śmietanę. Na koniec wsypać budyń i mąkę. Połączyć. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. „Sernik” piec w 180ºC przez ok. 55 minut na najniższym poziomie piekarnika. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.
Smacznego! 🙂

33 odpowiedzi na “sernik?”

  1. Hey, jestem Olcia, muszę potwierdzać, iż bardzo ciekawie prowadzisz swojego bloga, nadzwyczaj życzliwie na niego wstąpię musowo jeszcze nie raz, pozdrawiam Ciebie, całusy !

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *