babeczki biszkoptowe

Dziś mam dla Was wypiek nieco mniej wymagający niż wielkanocne baby, mazury czy serniki. Te muffinki są idealną alternatywą dla świątecznych ciast, których przygotowanie zabiera sporo czasu. Upieczone w uroczych papilotkach wprowadzą duży powiew wiosennej świeżości na wielkanocny stół, ale nadają się też na każdy inny dzień poza świętami 🙂 

składniki na 6 dużych babeczek:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
120 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodać jajko, dokładnie połączyć i wbić kolejne. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami na przemian z mlekiem. Ciasto nakładać do papilotek po ok. 2-3 łyżki. Piec w 160ºC przez ok. 25-30 minut na lekko złoty kolor i do tzw. suchego patyczka. Ja dodatkowo po upieczeniu babeczek włączyłem funkcję grill i piekłem jeszcze przez ok. 1, aby ładnie się przyrumieniły (trzeba jednak uważać z tą funkcją, bo łatwo jest spalić wypiek). Wystudzić i podawać.   
Smacznego! 🙂

33 odpowiedzi na “babeczki biszkoptowe”

    • Pod pierwszym zdjęciem na samej górze podana jest nazwa sklepu, pod którą kryje się link do tych kokilek, wystarczy kliknąć na Bake-Shop 🙂

  1. Ty to mi zawsze pomożesz tymi przepisami 🙂 Akurat potrzebowałm jakiś łatwy i sprawdzony przepis na babeczki do koszyczka Wielkanocnego 🙂

    • No widzisz jak się świetnie składa 😀 polecam je bo są bardzo proste, lekkie, delikatne i biszkoptowe, w sam raz do świątecznego koszyka! 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *