babeczki mocno cytrynowe

Dziś szybkie przygotowałem dla Was proste i wyśmienite babeczki. Te trzy ogromne muffinki dają niezłego kopa energetycznego i są idealną pozycją na Światowy Dzień Pieczenia, który przypada na dziś!   

ciasto (6 babeczek):
300 g mąki
100 g cukru
100 g masła
80 ml mleka
70 ml oleju
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę (ok. 4 min). Dodać skórkę, sok z cytryny oraz olej. Nadal miksując dodać jajko, żółtko oraz mąkę. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć. Gotowym ciastem napełnić otwory w formie do babeczek do 2/3 wysokości. Piec w 180ºC przez ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić

lukier:
20 g cukru pudru 
2 łyżeczki soku z cytryny
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Lukrem polewać muffinki.

Smacznego! 🙂

38 odpowiedzi na “babeczki mocno cytrynowe”

  1. Bardzo lubię cytrusowe wypieki, bo mimo że jest w nich coś tak kwaśnego, jak cytryna, ich smak jest niesamowity; )
    ps. Talerz, znowu….; D

    • Prawda? Zawsze ciasto cytrynowe wychodzi takie smaczne i wciągające, że nie można się oderwać 😀
      No wiem, wiem, ale mówiłem już, że tak go uwielbiam, że kładłbym na nim wszystko, jest taki malowniczy <3

    • No właśnie zastanawiałem się jaki wypiek będzie dobry na wysokie temperatury powietrza i na taki przedowocowy okres. Babki okazały się strzałem w dziesiątkę 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *