ciastka czekoladowe

Hej! Dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie ciasteczka czekoladowe. Są delikatne, chrupiące i aromatyczne. Zrobicie je w kilka minut z najprostszych składników! 

składniki na ok. 30 sztuk:
240 g mąki
250 g masła
250 g cukru
70 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodać jajko i dobrze wymieszać. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę. mąki kakao i proszku do pieczenia. W dłoniach formować niewielkie kulki i lekko spłaszczać środkiem dłoni, tak aby powstało delikatne wybrzuszenie. Ciastka układać na blachę piekarnika przykrytej papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm. Piec w 180ºC przez ok. 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

Smacznego! 🙂

37 odpowiedzi na “ciastka czekoladowe”

  1. Zawsze podejrzliwie patrzę na przepisy ,gdzie ilość mąki jest równa ilości cukru i trochę mnie to przeraża ,tak wiem ,można zmniejszyć pod siebie i tak też zrobię,bo ciasteczka pięknie wyglądają.

    • Prawda? 😀 Na początku miałem spore obawy, że ciasto podczas pieczenia rozleje się i wyjdą brzydkie placki, albo nie urosną. Ale jak widać wyszły takie jak na zdjęciu w książce 🙂

  2. Tak czytam komentarze o cukrze i z jednej strony się w pełni zgadzam, że w niektórych przepisach jest go po prostu za dużo- przede wszystkim w amerykańskich. Pomimo tego że mają inny przelicznik na "cups" to i tak ilość cukru, jaki używają do chociażby zwykłej babki mnie trochę przeraża, bo dodatnie 2 szklanek cukru- czyli jakieś 400 g na ich przelicznik, do jednej babki to już chyba przesada; D Ale z drugiej strony…niektóre wypieki po prostu potrzebują trochę więcej cukru i, ograniczając go sprawiamy, że są po prostu mniej smaczne. Ale to już trzeba wyczuć i trochę mieć za sobą wypieków, żeby to wiedzieć; )
    Myślę więc, że Twoje ciasteczka mają odpowiednią ilość cukru; DD
    ps. Kolor mają piękny, uwielbiam takie głęboko kakaowe kolory wypieków; )

    • Zgadza się. To prawda co mówisz. Niektóre ciasta i desery rzeczywiście potrzebują dużej ilości cukru. Dajmy na przykład naszą wspaniałą bezę. Im więcej cukru tym lepsza, dlatego najlepiej torty bezowe łamać jest kwaśnymi, wyrazistymi smakami.
      Ja już się odzwyczaiłem od bardzo słodkich ciast i zawsze wyczuję kiedy jest przesada z jego ilością.
      Co do ciastek, też lubię takie ciemne, mocno czekoladowe łakocie. Tylko takie kolory trudniej się fotografuje 😀

  3. Co do ciasteczek własnej roboty muszą być chrupiące nie ma zmiłuj. Robię z mniejszą ilością cukru, zawsze można posypać pudrem lub zrobić zygzaki z czekolady.
    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie, dziś u mnie odwrócone ciasto z pomarańczą.:)

  4. Zamawiam paczkę do Krakowa!:) Obserwuję Twój blog od długiego czasu, ale dzisiaj przeszedłeś samego siebie…. Czytałam Twoje starsze posty i prawie przegapilam moment, kiedy miałam wyciągnąć ciasto z piekarnika… 🙂

    Pozdrawiam Marcela

    • To chyba będę musiał upiec kilka kilogramów tych ciastek 😀
      To miłe, następnym razem uważaj, albo nastaw sobie jakiś dzwonek 😛

    • Sam się zdziwiłem, pozytywnie oczywiście, że wyszły takie piękne. Zawsze mam obawy kiedy piekę jakieś ciastka. Czy ciasto aby na pewno jest odpowiednio gęste. Ale jak zajrzałem nieśmiało przez szybkę, byłem pod wrażeniem, że tak ładnie wyrosły 😀

    • Jak tylko wszedłem na dział kuchnia w TK Maxx i zobaczyłem to puedłko, od razu złapałem i pobiegłem do kasy 😀 Weszła fajna kolekcja tych puszek w różnych retro wersjach 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *