imbirowe ciasto z rabarbarem

Ostatnio w mojej kuchni pojawiła się spora porcja rabarbaru, który muszę wykorzystać na wszelkie sposoby. Zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś aromatyczne ciasto z tym warzywem. Polecam 🙂 

składniki:
350 g mąki

150 g brązowego cukru
100 ml miodu
100 ml mleka
130 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
4 łodygi rabarbaru (umyte i pozbawione liści)
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i imbirem. W rondlu umieścić masło, cukier oraz miód i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do mąki i połączyć. Jaka roztrzepać z mlekiem, dodać do masy i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Łodygi rabarbaru przyciąć według długości blaszki. 1/3 ciasta wyłożyć na dno keksówki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzch ułożyć dwie łodygi rabarbaru i lekko docisnąć. Wyłożyć następną część ciasta i kolejne 2 łodygi warzywa. Na koniec całość przykryć pozostałą porcją ciasta. Piec w 160ºC przez 1,5 h. Wystudzić i podawać.
Smacznego! 🙂

Rabarbalove

28 odpowiedzi na “imbirowe ciasto z rabarbarem”

  1. Bardzo fajny pomysł, żeby zostawić całe łodygi rabarbaru: )
    No i znowu masz talerzyk/ miseczkę, którą bym Ci ukradła z ogromną chęcią…; D

    • Zrobiłem tak bo czasami nie wiadomo ile dać tych owocowych czy warzywnych dodatków do ciasta, żeby były w każdym kawałku, a jednocześnie ciasto urosło i podniosło ten ciężar 😛 Dlatego stwierdziłem, że szybciej i łatwiej będzie włożyć całe, wtedy każdy kawałek ciasta będzie miał sporo rabarbaru. Poza tym nie trzeba kroić łodyg w plastry i bawić się z tym 😀
      Co do talerzyka, to nie wiedziałem jak wystylizować zdjęcia, jakie deski itd. I nagle znalazłem w szafce zapomniany drewniany talerzyk i dalej już poszło ^^

    • Teraz przynajmniej wiesz, że każdy dostanie tyle samo rabarbaru w swoim kawałku; DD
      Ach, Ty i tak masz zawsze ładne stylizację, więc co by nie było i tak będzie dobrze; DD ( ostatnio pisałam, żeby Ci tak nie słodzić…powinnam być bardziej konsekwentna w działaniu; D)

    • Haha, no tak, teraz już mogę spać spokojnie xp

      Chyba powinnaś się bardziej pilnować, żebym nie spoczął na laurach 😛

  2. Fajne połączenie smakowe 🙂 no i wizualnie wygląda mega! 🙂 też myślałam nad użyciem całych łodyg, ale chciałam położyć je na wierzchu (tylko nie wiem czy się nie zapadną, ananas leżał ładnie, więc może i z rabarbarem by się udało :D)

    • Też dobry pomysł, możesz spróbować, albo zrobić po prostu odwrócone ciasto z rabarbarem. Dać na dno, a potem odwrócić 😀

  3. Rabarbar? Love!;) W połączeniu z imbirem, zatopiony w wilgotnym, ucieranym cieście musi smakować wybornie! Wciąż jednak czekam, aż pojawi się w sklepie, bo tu gdzie obecnie się znajduję klimat nieco surowszy… PS: rabarbar to warzywo? W sumie owoc też nie bardzo… Hmmm, rabarbar to po prostu rabarbar;)

    • Jak to możliwe, że nie ma rabarbaru? Musi być, jak nie w sklepie czy centrum handlowym to przede wszystkim na targu 😀 Sprawdzałem czym jest rabarbar i podobno warzywem, ale masz rację, rabarbar to nie warzywo, to styl życia ^^

    • Dzięki! 🙂 Takie ułożenie łodyg jest szybkim sposobem na dodanie go do ciasta, nie trzeba marnować czasu na dokładne krojenie itd. Oszczędność czasu 🙂

  4. Uwielbiam rabarbar, jego smak kojarzę z racuchami drożdżowymi mojej babci, o tej godzinie nie wchodzi się na takiego bloga 🙂 chyba podkradnę ci przepis i jutro to ciasto robię 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *