babeczki z aronią i bezą

Kilka dni temu, buszując po „spiżarni,” natknąłem się na słoik z domową konfiturą z aronii. Sosna nie byłby sobą gdy nie otworzył go, nie spróbował jego zawartości i nie użył do jakiegoś wypieku. Czując smak tego owocu stwierdziłem, że idealnym uzupełnieniem dla konfitury będzie duża i słodka beza. Tak właśnie powstały babeczki, zapraszam 🙂  

ciasto (6 sztuk):
120 g mąki
40 ml mleka
40 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
konfitura z aronii

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać jajko, a następnie mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich po 1 łyżce ciasta. Następnie po 1 łyżeczce konfitury z aronii i ponownie 1 łyżkę ciasta. Babeczki piec w 180ºC przez 20-25 minut. Lekko wystudzić.

beza:
2 białka jaj
120 g cukru
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gładka, sztywna i lśniąca masa. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać na upieczone babeczki. Muffinki z bezą ponownie wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 10 minut. Na koniec ustawić w piekarniku opcję grill i piec przez 1-2 minuty, pilnując aby beza nie spaliła się. Wystudzić. 

Smacznego! 🙂

32 odpowiedzi na “babeczki z aronią i bezą”

  1. świetnie wyglądają, nic tylko zajadać się:) nie używałam nigdy aronii do ciasta bo wydawała mi się zbyt cierpka, muszę wypróbować ten przepis i się przekonać:)

  2. Muffinki nadziewane to cudowny pomysł, i zawsze się sprawdza. Z aronią nie jadłam ale wyobrazam sobie jakie cudowne w smaku muszą być.

    Pozdrawiam ciepło 🙂
    Di

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *