babeczki z michałkami
Witajcie! Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem moich ulubionych cukierków z czasów dzieciństwa. Pamiętam jeszcze jak zawijane były w sreberka 🙂 Michałki uwielbiam i zdecydowanie wolę ich tradycyjną wersję – ciemną – niż ten nowy „wynalazek” z postaci białych cukierków. Oczywiście możecie wykorzystać tę wersję, która lubicie bardziej, zapraszam! 🙂
składniki (6 sztuk):
85 g mąki pszennej
60 g masła
60 g posiekanych michałków
50 g cukru
15 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko. Nadal miksując dodawać stopniowo mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Na koniec wsypać drobno posiekane cukierki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek napełniać ciastem. Piec w 190ºC przez 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.
krem:
200 ml kremówki 36%
100 g serka mascarpone
50 g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dostawić do przestudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połączyć. Całość schłodzić w lodówce przez 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na babeczki. Pozostałe cukierki pokroić wzdłuż i wbijać i wbić w krem.
Smacznego! 🙂
Też jestem fanką klasyków i pamiętam te w sreberkach, one miały inny, lepszy smak niż te teraźniejsze 🙂 A muffinki – małe cuda! 🙂
Całkowicie się z Tobą zgadzam 🙂
śliczne!
ja akurat za czekoladą nie przepadam, ale jeżeli chodzi o nowe wersje jakichkolwiek klasyków to generalnie nigdy nie wychodzi dobrze.
Dzięki!
To niestety prawda, również nie przepadam za różnymi dziwnymi wynalazkami tradycyjnych smakołyków.
Moja mama ostatnio kupiła te zapomniane Michałki z Hanki, takie prawdziwe z Siemianowic, to są dopiero prawdziwe michałki, są przepyszne: )
Ale ich babeczkowa wersja z taką ładnie udekorowaną górą bardzo mi odpowiada; )
No to czekam na paczkę z kilkoma cukierkami, Angie 😛
Ja kupię, ale nie ma nic za darmo; D Ewentualnie mogę się zgodzić na wymianę, na przyjemności trzeba sobie zapracować; D
Hehe, nie ma sprawy 😀
mmm… dla takich muffinów dojadę do warszawy w pół minuty!:)
haha, to ja czekam ^^
Najlepsze było odwijanie ze sreberek 😛
Prawda? I te świstaki, chociaż to już inna bajka 😀
Ja też nie uznaję białych michałków, podobnie jak ciężko mi przełknąć inny wynalazek czyli białe ptasie mleczko 😉 A skoro zabrałeś mi deser rabarbarowy, to ja Ci w zamian podkradam taką jedną muffinkę, albo nawet dwie 😛
Ja w ogóle za ptasim mleczkiem nie przepadam, ale białe odstrasza mnie jeszcze bardziej 😀
Czyli teraz jesteśmy kwita 😀
Wyglądają zachwycająco, pyszne musiał być 🙂
I były ^^
Też lubię te cukierki 😀 I babeczki napewno z chęcią zrobię 🙂
Czekam na efekty 😀
Pyszne te muffiny 🙂 Dla mnie idealne 🙂
Jak miło, proszę się częstować 😀
wyglądają rewelacyjnie:) pyszności:D
dziękować 🙂
mniam, aż mi ślinka pociekła 😀
może serwetkę? 😀
Mega wypasione te muffinki, michałkowe <3
Bo i cukierki mega wypasione smakowo 😀
Rozpusta michałkowa 🙂 cudowne te muffinki
Bo cukierki cudowne 😀
Bajecznie słodkie:) jaki nr ma tylka?
Jest to ta końcówka, z zestawu marki Tala
http://s6.ifotos.pl/img/talarekaw_ennearx.jpg
jakim aparatem robisz zdjęcia?
Wyglądają pysznie *.* czy bez kremu są równie pyszne ? 😀
Ile czasu zajmuje ich zrobienie?
Ile czasu zajmuje ich zrobienie?