pavlova z truskawkami i kremem jogurtowym

Dziś stuknęło 500 like’ów na FB. Z tej okazji na stół wjechała Jej Wysokość Królowa Pavlova! I to nie byle jaka, bo w mocno wiosennej i piętrowej odsłonie 😀 

beza:
4 białka jaj
240 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

krem:
400 g jogurtu greckiego
250 ml kremówki 36%
100 g cukru pudru
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
50 ml gorącej wody

Dzień wcześniej jogurt grecki przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, całość umieścić nad miską i pozostawić w lodówce na całą noc. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Odsączony jogurt ubijać mikserem przez 5 minut. Początkowo na najniższych obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy będzie puszysty, stopniowo dodawać cukier puder. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kremem. Na koniec dodać galaretkę. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut aż stężeje, następnie przełożyć nim bezowe blaty. Na krem układać pokrojone w połówki truskawki. 

dodatkowo:
500 g truskawek

Smacznego! 🙂

49 odpowiedzi na “pavlova z truskawkami i kremem jogurtowym”

  1. ŁAŁ! Jestem mega nudna i się powtarzam… ale nie mam nic więcej do powiedzenia- WSPANIAŁA!!!!! Odebrałeś mi kreatywność! Proszę o kawałek do Krakowa 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *