pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd

Hej! Dziś mam dla Was kolejną wielką, piętrową pavlovą z dużą dawką owoców. Bezowe blaty przełożyłem delikatnym kremem rabarbarowym, a całość uzupełniłem słodyczą i świeżością wspaniałych polskich truskawek. Ciasto przygotowane już na jutrzejszy Dzień Dziecka. Zapewne spodoba się tym młodszym, jak i starszym, dzieciom! 🙂 

beza:
240 g cukru
4 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i i suszyć w 80ºC przez 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę). 

curd (z everydayflavours):



450 g rabarbaru (posiekanych łodyg)
150 g cukru
40 g masła
4 żółtka

Rabarbar umieścić w garnku i gotować aż zmięknie. Następnie przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładko, wystudzić. W misce umieścić żółtka i cukier. Całość utrzeć na puszystą masę, przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodać mus z rabarbaru. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzonym kremem przełożyć blaty tortu bezowego. Każde bezowe piętro wyłożyć truskawkami i kawałkami surowego rabarbaru.

Smacznego! 🙂

Rabarbalove

Milion smaków truskawek

53 odpowiedzi na “pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd”

  1. Piękna pavlova :)) Zdecydowanie budzi się we mnie dziecko i chętnie bym oblizała łyżkę po takim kremie 🙂 Nie wpadłabym chyba na pomysł zrobienia curdu z rabarbaru. Genialne.
    Cudne zdjęcia 🙂
    Pozdrawiam :))

    • Dziękuję bardzo! 🙂 Ja też bym nie pomyślał o tym kremie, jakby nie było, warzywnym, dopóki nie znalazłem go na innym blogu. Wiedziałem, że muszę skorzystać z przepisu 🙂

  2. po pierwsze – wow! wielkie brawo za zdjęcia.
    po drugie – woooow! po prostu przepis genialny. truskawka i rabarbar, zdecydowanie na tak dla takiego połączenia!

    • Czyli Ty z tymi czterema piętrami to na serio 😀 no nie, muszę podjąć to wyzwanie, tylko nie wiem w jakim wydaniu smakowym przygotować ten tort. I przydałaby się chyba jakaś okazja 😀

    • Czy ja kiedykolwiek nie na serio? Czy jak Ci zapowiadałam zwycięstwo w konkursie kawowym, to nie na serio? Oczywiście, że na serio. Mówiłam, a raczej pisałam na poważnie 😛 A jeżeli brakuje Ci okazji, to ja już coś Ci wymyślam. Nie wiem, kiedy Ty masz urodziny, ale ja mam już bardzo niedługo 😛 To świetna okazja i choć znając Twoje braki w wiedzy czarodziejskiej nie dane mi będzie cudowności tych spróbować, to sobie chociaż popatrzę 😛 😛 😛

  3. to już wyższy poziom pieczenia! wygląda bosko!!! postawiłam na półce i wpatrywała całe dnie, bo aż szkoda zjeść i naruszyć 🙂

  4. Kraino Sosny, Sosny Kraino! Dziękuję Ci za ten przepis – mój mąż przez cały następny dzień nazywał mnie królową (a nawet Królową, jak mi się zdaje usłyszałam 🙂 ). Pozwoliłam sobie dodać nieco domowej esencji waniliowej do kremu i efekt był BOM-BA-STY-CZNY. P.S. No i pisać chyba nie muszę, że robisz przepiękne zdjęcia. Muszę się jeszcze trochę nauczyć 🙂

  5. To ja dla odmiany mam pytanie – czy myślisz że curd daje się mrozić? Kombinuję co zrobić, żeby zrobić tort panieński na lipiec z takim curdem. Może lepiej zamrozić rabarbar i z rozmrożonego zrobić potem curd?

    • A może curd da się zawekować? W konfiturze trochę za dużo cukru. Szczerze mówiąc miałam nawet wizję żeby w curdzie zmniejszyć ilość cukru, żeby był wyraźnie kwaśny w kontraście do bezy.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *