rurki z kremem kawowym

Hej! Dziś przepis na cudowny smakołyk, uwielbiany chyba przez większość łasuchów. Kiedyś robiłem już wersję podstawową, czyli rurki z bitą śmietaną. Jednak dziś postanowiłem przygotować nieco inne. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem lekki i z wyraźną nutką kawy. Sam go wymyśliłem i jest przepyszny 😀 Ponadto w połączeniu ze skorupką brązowego cukru daje świetne zestawienie smakowe 🙂

ciasto na 10 sztuk:
160 g mąki
40 g masła
40 g kwaśnej śmietany

Składniki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki prostokąt i wycinać z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do rurek posmarować cienką warstwą masła. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od węższej strony w kierunku szerszej. Rurki nawinięte na blaszki posmarować cienko roztrzepanym jajkiem i obtaczać w brązowym cukrze. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić (pionowo) na niej foremki z ciastem. Piec w 200ºC przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i przy pomocy noża wyjąć z ciasta foremki zahaczając o wystającą blaszkę wewnątrz metalowej rurki. Ciastka wystudzić. 

krem:
250 ml kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka likieru kawowego

Kawę rozpuścić w 1 łyżce ciepłej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać ubitą śmietanę i połączyć. Na koniec wlać wystudzoną kawę oraz likier kawowy. Całość dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniać nim rurki. 

dodatkowo:
brązowy cukier
1 roztrzepane jajko
Smacznego! 🙂

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

47 odpowiedzi na “rurki z kremem kawowym”

  1. właśnie ostatnio myślałam czy kupić te foremki i zrobić rurki 🙂 a tutaj z ciekawym nadzieniem kakaowym u Ciebie 🙂 prezentują się doskonale 🙂

  2. Nie wiem, dlaczego, ale zawsze mi sie wydawało, ze rurki to wyższa szkoła pieczenia:) a Tobie to spod palców wyskakuje, oczywiście, jak zawsze cudo…Ja nie mogę, no!:)

    • Mi też się tak wydawało, ale wbrew pozorom są bardzo łatwe. Ciasto ma mało składników a cała filozofia polega na nawinięciu ciasta na blaszki 😀

  3. Same rurki pyszne a jeszcze z kawowym nadzieniem to już niebo w gębie 🙂 skorzystam z przepisu na same rurki ponieważ wyglądają rewelacyjnie!

    • Hehe, pokusa to moje drugie imię ;p

      Na początku nie byłem pewny tych smaków razem, ale na szczęście byłem w wielkim błędzie, bo okazało się strzałem w dziesiątkę 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *