sernik z jabłkami i rabarbarem

Hej! Dawno nie było u mnie sernika, więc na Dzień Matki postanowiłem zrobić mały eksperyment i dorzucić do ciasta jabłka oraz rabarbar. Jak się okazało powstał cudowny, wilgotny sernik; idealny na taki „suchy” klimat, jaki towarzyszy nam w ostatnich dniach. Zapraszam! 🙂   

spód:
150 g czekoladowych herbatników

50 g roztopionego masła

Herbatniki zetrzeć w blenderze na pył, dodać masło i dokładnie połączyć. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Zapiekać przez 10 minut w 180ºC. Wyjąć i przestudzić.

masa serowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
150 g serka mascarpone
200 g cukru
4 jajka
2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę)
3 łodygi rabarbaru (oddzielone od liści, posiekane w plastry)
Twaróg i mascarpone utrzeć z cukrem. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać jabłko i rabarbar. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć na podpieczony spód i piec w 170ºC przez 70 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc przy zamkniętych drzwiczkach.

Rabarbalove

31 odpowiedzi na “sernik z jabłkami i rabarbarem”

  1. Chciałam mamie zrobić sernik, ale kategorycznie zabroniła robić jakiegokolwiek ciasta, wymigując się dzisiejszymi ćwiczeniami; D Ale taki sernik to moja mama zjadłaby na pewno, ja zresztą też; )

Pozostaw odpowiedź Konczi i Szpileczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *