sorbet z rabarbaru
Myślałem, że będę musiał czekać z tym postem do
czerwca, ale jak widać nie muszę. Pogoda jest wyśmienita. W powietrzu od czasu
do czasu da się już wyczuć zapach wakacji, lata i wspaniałej beztroski. W tym
gorącym czasie dla ochłody przyda się coś zimnego i orzeźwiającego. Chyba nie
muszę mówić, że sorbet z rabarbaru jest idealne na ten czas 😀
czerwca, ale jak widać nie muszę. Pogoda jest wyśmienita. W powietrzu od czasu
do czasu da się już wyczuć zapach wakacji, lata i wspaniałej beztroski. W tym
gorącym czasie dla ochłody przyda się coś zimnego i orzeźwiającego. Chyba nie
muszę mówić, że sorbet z rabarbaru jest idealne na ten czas 😀
składniki:
6 łodyg rabarbaru
2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka imbiru
sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik (opcjonalnie; dla koloru)
Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Ugotowany rabarbar odcedzić na sitku. Otrzymany kompot pozostawić. Puree z rabarbaru wystudzić. Następnie zetrzeć blenderem na gładką masę. Warzywne papkę przekładać do foremek na lody po ok. 2-3 łyżeczki na jeden otwór. Do kompotu dodać niewielką ilość czerwonego soku/barwnika. Miąższ zalać wystudzonym, zabarwionym napojem i przy pomocy łyżeczki rozprowadzić równomiernie po foremce kawałki warzywa. W otworach umieścić drewniane patyczki. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut aby można było je łatwiej wyjąć.
Smacznego! 🙂



Oj, chcę go, chcę!;)
To przytuptaj po niego 😀
Pysznie orzeźwia!
Zgadza się, jak ja uwielbiam takie owocowe czy warzywne lody 😀
chyba najwyższy czas kupić sobie takie pojemniczki:) przydadzą się na lato:)
Jeśli zamierzasz kupić takie, to polecam kilka kompletów 😀
Idealna przekąska na dzisiejszy upalny dzień 🙂 Przed konsumpcją chętnie "przytuliłabym się" najpierw do takiego sorbetu 😉
Hehe, aż tak Cię oczarował? ^^
Nawet bardziej, niż idealny 😀
Tylko takiego słowa mi brak 😀
Z pewnością się skuszę i zrobię w weekend 🙂
To świetnie, czekam na efekty 😀
Na takie dni, jak dzisiaj- czyli 29- stopniowy upał są idealne; )
Ja już nawet nie sprawdzam stopni, jest tak gorąco, że czuję jakby było więcej 😀
Na dzisiejszy upał byłyby idealne!
I dlatego trzeba robić! 😀
Pyszne !
Poproszę jeden 😉
Zapraszam 😀
Wymiatasz tymi lodami!:)
Hehe, wymiatam konkurencję? 😛
Ty masz sorbet, ja mam lody z rabarbaru, też na patyku! magia jakaś 😀
Ostatnio czytamy sobie w głowie 😀
Wow, wyglądają cudownie! ; )
Taki sorbet z pewnością jest świetnym orzeźwieniem!
Dla mnie tak, ale przekonasz się jeśli sama spróbujesz je zrobić 😀
MIałam niec nie pisać, bo za każdym razem, jak widzę rabarbar na polskich blogach, to mnie ściska z zazdrości, że nie mam do niego dostępu. Ale lody wyglądają zbyt smakowicie, żebym cicho siedziała 🙂
Ojej, jakie to miłe 😀 ale jak to? jak można nie mieć dostępu do rabarbaru? przecież on jest wszędzie. Na targach, na stoiskach przyulicznych czy w zwykłych sklepach 😀
Cudowny przepis !
Z resztą jak wszystko u Ciebie 😛
Oj tam, nie przesadzałbym 😛
Świetne na upalne dni i nie tylko 🙂
mmmm…. zjadłabym ze smakiem! wspaniałe…
Dzięki! 🙂
Chyba nie pragnę dziś niczego bardziej niż Twego sorbetu <3
Jak miło 😀
Rabarbarowy, rewelacyjny pomysł 🙂