babeczki czekoladowo kawowe z nadzieniem toffi

Dziś piątek trzynastego. Los chciał, że największym pechem dziś jest chyba pogoda za oknem, niech tak zostanie! 😀 Na taką aurę przyda się coś bardzo słodkiego. Te małe czekoladowe cudeńka będą idealnym przysmakiem dla osób, które lubią zaszyć się w domowym zaciszu i oddać chwili słodkiej przyjemności. 

nadzienie:
75 g brązowego cukru
75 ml kremówki 36 %
50 ml miodu
25 g masła

Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 


ciasto (6 sztuk):
60 g mąki
75 g gorzkiej czekolady
40 g brązowego cukru
75 g masła
2 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu

Masło, czekoladę, cukier, cynamon oraz kawę umieścić w rondlu z grubym dnem. Podgrzewać na niewielkim ogniu do dokładnego rozpuszczenia składników. Zdjąć z palnika dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać jajka i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Do formy na muffinki wykładać po jednej łyżce ciasta, następnie po jednej łyżeczce wystudzonego nadzienia. Na koniec przykryć toffi kolejną łyżką ciasta. Piec w 160°C przez ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia.

polewa:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
wiórki czekoladowe (do dekoracji) 

Masło i cukier puder umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać do połączenia składników. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i nadal podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Wymieszać i lekko przestudzić. W otrzymanej polewie maczać wystudzone babeczki. Na koniec muffinki udekorować wiórkami czekoladowymi. Podawać.

Smacznego! 🙂

38 odpowiedzi na “babeczki czekoladowo kawowe z nadzieniem toffi”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *