kruche babeczki z truskawkami i kremem mascarpone

Witajcie! Dziś przed Wami szybki i prosty smakołyk. Kruche babeczki z kremem na bazie mascarpone i kremówki, orzeźwione przepysznymi polskimi truskawkami. To połączenie zawsze daje radę w tak upalne dni jak ten. Nie napracujecie się przy nich za dużo, a poświęcony im czas daje ogromną satysfakcję w momencie, kiedy już ich spróbujecie. Tylko lepiej podwoić porcję, bo są wciągające i tak lekkie, że nie czuje się, że to słodycze 😀 

ciasto (ok. 12 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 

krem:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche spody. Truskawki pokroić w ćwiartki i wbijać w krem. Całość udekorować wiórkami czekoladowymi.

dekoracja:
truskawki
wiórki gorzkiej czekolady
Smacznego! 🙂

Milion smaków truskawek

43 odpowiedzi na “kruche babeczki z truskawkami i kremem mascarpone”

  1. ja tu opędzam się już od truskawkowych inspiracji, a ciągle kolejne mi w oko wpadają ;p pysznie kuszą te babeczki 🙂

  2. piękne jak z obrazka! aż chciałoby się poznać ten smak! czuję, że babeczki obłędnie rozpływają się w ustach. 🙂

  3. wyglądają rewelacyjnie, chętnie bym zjadła taką:) czasami boję się zaglądać do Ciebie bo jak się napatrzę na te słodkości to mam straszną ochotę coś zjeść:)

  4. Lepiej ich nie mogłeś zaprezentować 🙂
    Ja przy pieczeniu takich, obawiałabym się czy krem dotrwa do wyłożenia go na babeczki, bo mogłabym zjeść sam taki 😉

  5. kremy na bazie mascarpone to chyba moje ulubione, świetne do babeczek. Twoje prezentują się jak zawsze nieziemsko 🙂

    • ja też je lubię, są wtedy takie wytrzymałe, nie trzeba dodawać żadnych usztywniaczy, bo sama bita śmietana nie zawsze tak dobrze się utrzymuje 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *