lemoniada rabarbarowa

W trakcie przyrządzania sorbetu z rabarbaru zostało mi sporo kompotu, który postanowiłem poddać recyklingowi. Poniżej prosty przepis na lemoniadę rabarbarową, która idealnie chłodzi i orzeźwia w ciepłe dni. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Miejmy nadzieję, że przyda się już w najbliższych dniach 🙂

składniki:
6 łodyg rabarbaru

2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka soku cytryny

Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir, sok z cytryny oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z palnika odcedzić na sitku i lekko przestudzić. Otrzymany napój wstawić do lodówki lub zamrażarki do mocnego schłodzenia. Podawać z kostkami lodu.

Smacznego! 🙂

21 odpowiedzi na “lemoniada rabarbarowa”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *