lemoniada rabarbarowa
W trakcie przyrządzania sorbetu z rabarbaru zostało mi sporo kompotu, który postanowiłem poddać recyklingowi. Poniżej prosty przepis na lemoniadę rabarbarową, która idealnie chłodzi i orzeźwia w ciepłe dni. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Miejmy nadzieję, że przyda się już w najbliższych dniach 🙂
2 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka soku cytryny
Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir, sok z cytryny oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z palnika odcedzić na sitku i lekko przestudzić. Otrzymany napój wstawić do lodówki lub zamrażarki do mocnego schłodzenia. Podawać z kostkami lodu.
Smacznego! 🙂
Ohhh jakie to musi być pyszne i orzeźwiające !!!
Taak, jest przepyszna 😀
mniam!!
Może Ci dam 😀
Na upał porywam szklankę! 🙂
Proszę bardzo 😀
Na upały idealne!
Zgadzam się! 🙂
Robiłam też podobną lemoniadę, wspaniale orzeźwia, świetnie smakuje 🙂
Zgadzam się całkowicie 🙂
Fantastyczne zdjęcia! Wyszły takie hmm orzeźwiające? Lemoniada na pewno przepyszna. Idealna na takie temperatury 🙂
Dzięki! Lemoniada była wspaniała, taka kwaśna i zimna, pycha! 😀
Rabarbar i truskawki ja bardzo love w każdej formie 😉
One zawsze dają świetne połączenie 😀
Fajne zdjęcia 🙂
Dziękuję! 🙂
Idealna na gorące dni! Orzeźwiający smak rabarbaru:) Pycha! A zdjęcia świetne:)
Prawda, uwielbiaaam ją 😀
Dzięki! 🙂
Idealna na upały 🙂
Niezastąpiona w te dni 😀
Oj przydaje się, przydaje taka pyszna lemoniada i to aż za bardzo 🙂 Moim zdaniem mogłaby się nawet mniej przydawać 😉