sorbet cytrynowy

Pogoda za oknami coraz ładniejsza, słupek termometru sięga już spokojnie ponad 20ºC i robi się coraz cieplej. Dlatego dziś prosty przepis na orzeźwiające ochłodzenie, które zapewne przyda się w najbliższych dniach i miesiącach 🙂

składniki (4 lody):
230 ml wody
120 g cukru
120 ml wody mineralnej gazowanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z jednej cytryny
Wodę, cukier i skórkę z cytryny umieścić w rondelku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z kuchenki, dodać sok z cytryny oraz wodę gazowaną, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gotowy syrop przelać do foremek i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie, foremkę z lodami wyjąć, i przy pomocy drewnianych patyczków do lodów zamieszać zawartość każdego naczynka. Patyczki wbić i ponownie wstawić do zamrażarki. Lody mrozić przez ok. 6 godzin.
Smacznego! 🙂

Akcja lodowa 2014

Lody, lody dla ochłody

26 odpowiedzi na “sorbet cytrynowy”

  1. w dzieciństwie to były moje ulubione lody. teraz przerzuciłam się na jogurtowe i orzechowe, ale te wciąż przywołują mile wspomnienia 😉

    • Ja też od dawna lubię sorbety, ale chyba najbliższe mi pozostaną tradycyjne, gałkowe z pobliskiej cukierni starszych pań 😀

  2. Aaaa, cudne! Ja poproszę jednego! Ostatnio mam smaki na cytryny, więc w zasadzie… może być więcej niż jeden! 🙂
    Uprzedzam, że przepis wykorzystam niebawem 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *