babeczki bananowe

Te babeczki zapisuję na mojej liście najlepszych wypieków. Dlaczego? To dzięki temu, że maj ciekawy delikatny posmak bananów. Są  lekkie i niesamowicie miękkie w środku, a ponadto długo zachowują świeżość. Można jeść je nawet kilka dni po upieczeniu, a nie wyschną na kamień. 

składniki na 6 sztuk:
150 g mąki
100 g cukru pudru
75 g masła
1 jajko
1 dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banana rozgnieść widelcem z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodać jajko. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ucieranej masy. Na koniec dorzucić banana i dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do formy wypełnionej papilotkami. Całość piec 20 minut w 200°C. 
Smacznego! 🙂

34 odpowiedzi na “babeczki bananowe”

    • Ja też je polubiłem. W sumie to chyba nie piekłem nic do tej pory z bananem w środku. Co prawda zdarzały się smakołyki z surowym bananem, ale pieczonym jeszcze nie. To się chyba zmieni niedługo 😀

  1. Uwielbiam bananowe wypieki. Przetestuję Twój przepis koniecznie, bo babeczki pięknie się prezentują. Jestem oczarowana Twoimi zdjęciami. Boskie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *