placki z truskawkami

Jeśli nie wiecie jak zacząć dzisiejsze śniadanie, to chyba problem macie już z głowy. Oto proste i pyszne rozwiązanie tej zagwozdki. Truskawki zatopione w jogurtowych plackach to istne niebo w gębie! Jak ja lubię leniwe, sobotnie poranki 🙂 Przepis podpatrzony na kwestii smaku.


składniki:
300 g mąki pszennej
250 g jogurtu greckiego
2 łyżki oleju 
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki pokrojone w kostkę
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu u wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozgrzać patelnię i wykładać po jednej łyżce ciasta na jeden placek. Smażyć aż ciasto zarumieni się od spodu i zacznie rosnąć, wtedy na wierzch placka ułożyć kawałki truskawek i energicznym ruchem obrócić na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂

33 odpowiedzi na “placki z truskawkami”

    • Ależ moja droga, ja zawsze miałem śniadania. Głównie na słodko. Co prawda może nie jest tego dużo, ale jednak ;p

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *