ciasto podwójnie czekoladowe z malinami

Jak patrzę na kilka ostatnich przepisów to widzę, że przeważają w nich ciasta i desery idealne na obecną pogodę, czyli bez pieczenia. Dlatego dziś dla odmiany pyszne ciacho z piekarnika, pełne świeżych i soczystych malin. Zapraszam! 🙂

owoce:
100-150 g malin
ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
160 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
60 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) posmarowanej masłem. Piec w 160ºC przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Upieczone ciasto nasączyć ponczem, odczekać chwilę, polać polewą z białej czekolady i dekorować malinami. Owoce można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 

poncz:
250 ml gorącej wody
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny

Do gorącej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

polewa:
200 ml kremówki 36%
100 g białej czekolady

Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z palnika zanim zacznie wrzeć i dodać połamaną na cząstki białą czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremem polać ciasto. 

Smacznego! 🙂

50 odpowiedzi na “ciasto podwójnie czekoladowe z malinami”

  1. Wygląda wspaniale to ciasto! ; )
    Świetny przepis! *.*
    Super, że maliny są w postaci surowej, bo takie są zdecydowanie najlepsze!

    • Prawda? Chociaż myślałem, że to ochłodzenie będzie jednodniowe, ale może i lepiej, to dziś nadrobię sobie piekarnikowe cuda *.*

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *