lodowe ciasto czekoladowe

Tadam! Przed Wami fantastyczne ciasto lodowe, które kilka dni temu miało okazję gościć na stole jako zwieńczenie imprezy ogródkowej u Sosny. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, posmakowało wszystkim, a mi, jak zwykle, w szczególności ;p Jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Mocny i konkretny smak czekolady, do tego ciemne kakao, biszkopty sączone kawą i wyraźna nutka rumu. Ideał! Więcej chyba nie trzeba 🙂   

składniki:
200 g gorzkiej czekolady
400 ml kremówki 30% lub 36%
400 ml kawy
200 g cukru
250 g podłużnych biszkoptów
90 ml rumu
4 żółtka
kakao do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru (100 g) na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowy mus wstawić do lodówki. Zaparzyć mocną kawę, dodać rum i pozostałą ilość cukru,  wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Na biszkopty wyłożyć schłodzoną masę czekoladową. Pozostałe biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Ciasto wyjąć z zamrażarki 30 minut przez podaniem i oprószyć grubą warstwą kakao.  
Smacznego! 🙂

Akcja lodowa 2014
Lody, lody dla ochłody

54 odpowiedzi na “lodowe ciasto czekoladowe”

  1. Mega przepis! Wygląda fantastycznie:) Mam pytanie odnoście masy, czy po zamrożeniu nie tworzą się kryształki lodu? Nie jest ona zwarta, tak jakbyśmy robili proste lody bez wykorzystania maszynki do lodów?

    PRZEPIS NA "6" 😛

    • Czekoladowa masa po zamrożeniu nadal pozostaje delikatna, kremowa i gęsta, nie wyczułem w niej kryształków lodu. Przed podaniem ciasta należy pamiętać aby wyjąc je z zamrażarki i odczekać aż zmięknie, będzie łatwiejsze w krojeniu, jedzeniu i dopiero wtedy czuć dobrze jego smak 🙂

  2. o rany totalne zbawienie na upały:d myślę, że będę dobrą przyjaciółką i wykorzystam przepis na sobotnie spotkanie:D Wiedziałam kiedy do Ciebie zaglądnąć:)

  3. No i znowu ta kawa, hmhm; D
    Oprószenie ciasta grubą warstwą kakao było bardzo fajnym pomysłem, bo prezentuje się niebanalnie: )

    • Kawa, kawa, będzie coś jeszcze o tym smaku w najbliższym czasie. Tak myślę 🙂
      Na początku zapomniałem oprószyć go kakao i coś mi w nim nie pasowało, jakieś takie brzydkie było, dobrze, że sobie przypomniałem, bo prezentuje się dużo lepiej ^^

  4. Najpierw ten cudowny owocowy tort, a teraz to! Jak możesz? Publikowanie takich pięknych zdjęć z TAKIMI pysznościami powinno być zakazane 😛
    Jestem zachwycona!

    • Haha, na szczęście normy prawne nie ograniczają publikowania zdjęć związanych z kulinarną pornografią ^^
      Dzięki! 🙂

  5. Zobaczylam zdjecie,walczylam naprawde mocno by, nie wejsc tu do Ciebie jednak przegralam:(.Najadam sie zdjeciem i przelykam kolejne kęsy:)Ciasto genialne! Zaluje bo, nie miałabym odwagi przgotowac takiej bomby kalorii:( jestem pewna ze, nie odeszlabym od niego w rozsądnym momencie:)Pozdrawiam serdeecznie

  6. na wierzchu musi być mega gruba warstwa tego kakaoo… <3
    Jezus, boooskie dość 😀 Zjadłabym i kurde.. nie wiem czemu, ja zaproszenia na imprezę nie dostałam 🙁

  7. Wspaniałe, takie czarne lubię najbardziej, mocno kakaowe. Czy po wyjęciu rozpuszcza sie? Pytam bo ostatnio byłam na Sycylii i jedliśmy deser -ciasto lodowe, które stało w sekcji deserowi się nie rozpuszczało a jedząc było ciągle zimne.

    • Jeśli ciasto będzie stało zbyt długo to rozpłynie się całe. Ale podczas jedzenia, nadal jest bardzo zimne i dosyć twarde, w zależności od tego jak wcześnie przed podaniem zostało wyjęte z zamrażarki 🙂

  8. chciałam tylko zapytać, dodajemy ubitą kremówkę i nadal ubijamy ją z masą, tak? 🙂
    muszę zrobić tu cudo, mój padre oszaleje ;D

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *