lodowe ciasto czekoladowe
Tadam! Przed Wami fantastyczne ciasto lodowe, które kilka dni temu miało okazję gościć na stole jako zwieńczenie imprezy ogródkowej u Sosny. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, posmakowało wszystkim, a mi, jak zwykle, w szczególności ;p Jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Mocny i konkretny smak czekolady, do tego ciemne kakao, biszkopty sączone kawą i wyraźna nutka rumu. Ideał! Więcej chyba nie trzeba 🙂
składniki:
200 g gorzkiej czekolady
400 ml kremówki 30% lub 36%
400 ml kawy
200 g cukru
250 g podłużnych biszkoptów
90 ml rumu
4 żółtka
kakao do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru (100 g) na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowy mus wstawić do lodówki. Zaparzyć mocną kawę, dodać rum i pozostałą ilość cukru, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Na biszkopty wyłożyć schłodzoną masę czekoladową. Pozostałe biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Ciasto wyjąć z zamrażarki 30 minut przez podaniem i oprószyć grubą warstwą kakao.
Smacznego! 🙂
Absolutne "must eat" tego lata 😀
Koniecznie! Zakochałem się w nim na tyle, że w ciągu ostatniego tygodnia zrobiłem je już 2 razy! 😀
ołemdżi, jak to wygląda! muszę je mieć!
Tylko ostrożnie, bo mocno uzależnia ^^
Wygląda wspaniale !
Dzięki! 🙂
O ja Cie… robi wrażenie. Zapisuje na liste do zrobienia:)
To ciasto jest obowiązkową pozycją na to lato! Koniecznie! 😀
Oj, cudo!
Trudno się nie zgodzić ;p
Mega przepis! Wygląda fantastycznie:) Mam pytanie odnoście masy, czy po zamrożeniu nie tworzą się kryształki lodu? Nie jest ona zwarta, tak jakbyśmy robili proste lody bez wykorzystania maszynki do lodów?
PRZEPIS NA "6" 😛
Czekoladowa masa po zamrożeniu nadal pozostaje delikatna, kremowa i gęsta, nie wyczułem w niej kryształków lodu. Przed podaniem ciasta należy pamiętać aby wyjąc je z zamrażarki i odczekać aż zmięknie, będzie łatwiejsze w krojeniu, jedzeniu i dopiero wtedy czuć dobrze jego smak 🙂
WOW! Szczęka mi opadła 😀
Zaraz pomogę ją pozbierać ;p
Świeny pomysł! ; )
Znakomicie się prezentuje Twoje ciasto! : )
Musi być fantastyczne!
Dzięki ogromne, tak! Ciasto było fantastyczne, gościło u mnie już dwa razy! 😀
o rany totalne zbawienie na upały:d myślę, że będę dobrą przyjaciółką i wykorzystam przepis na sobotnie spotkanie:D Wiedziałam kiedy do Ciebie zaglądnąć:)
Jak wykorzystasz ten przepis to zapewniam, że zyskasz nowych przyjaciół ^^
Do mnie zaglądać należy ciągle ;p
haha rada idealna dla takiego aspołecznego ludka jak ja:) ale rzeczywiście ciasto było sporym zaskoczeniem i wszyscy zjedli je ze smakiem:)
No i znowu ta kawa, hmhm; D
Oprószenie ciasta grubą warstwą kakao było bardzo fajnym pomysłem, bo prezentuje się niebanalnie: )
Kawa, kawa, będzie coś jeszcze o tym smaku w najbliższym czasie. Tak myślę 🙂
Na początku zapomniałem oprószyć go kakao i coś mi w nim nie pasowało, jakieś takie brzydkie było, dobrze, że sobie przypomniałem, bo prezentuje się dużo lepiej ^^
No, Pan Sosna zaszalał!!! Jestem zachwycona przepisem, z resztą nie po raz pierwszy! Mega- jak to mawia młodzież ;)))
A pewnie, pogoda sprzyja to trzeba szaleć! 😀 Miło mi, że przepis zachwycił, dzięki! 🙂
Najpierw ten cudowny owocowy tort, a teraz to! Jak możesz? Publikowanie takich pięknych zdjęć z TAKIMI pysznościami powinno być zakazane 😛
Jestem zachwycona!
Haha, na szczęście normy prawne nie ograniczają publikowania zdjęć związanych z kulinarną pornografią ^^
Dzięki! 🙂
Zobaczylam zdjecie,walczylam naprawde mocno by, nie wejsc tu do Ciebie jednak przegralam:(.Najadam sie zdjeciem i przelykam kolejne kęsy:)Ciasto genialne! Zaluje bo, nie miałabym odwagi przgotowac takiej bomby kalorii:( jestem pewna ze, nie odeszlabym od niego w rozsądnym momencie:)Pozdrawiam serdeecznie
Oj tam, ale jakie kalorie: kawa, lekkie biszkopty, gorzka czekolada i odrobina cukru 😛 Samo zdrowie :p
Mega czekoladowe! Cudownie się prezentuje 🙂
Dzięęęki! 🙂
łoł, na bogatości! coś czuję, ze moja dieta to nie potrwa długo 😀
Bo kto przechodzi na dietę latem, kiedy są najlepsze rzeczy do jedzenia? ^^
Chyba nie zasnę, bo będę myśleć o tym boskim lodowym cieście 🙂 albo o tym jak się wkręcić na imprezę ogródkową do Sosny 😉
Haha, każdy sposób na wkręcenie się do mnie jest dobry, więc myśl nad jakimś 😀
na wierzchu musi być mega gruba warstwa tego kakaoo… <3
Jezus, boooskie dość 😀 Zjadłabym i kurde.. nie wiem czemu, ja zaproszenia na imprezę nie dostałam 🙁
A bo to była impreza dla znajomych z uczelni z okazji zakończenia roku akademickiego, więc spokojnie 😀
Może zrobię kiedyś dla blogerów ^^
haha 😀 ja tylko się śmiałam 🙂
Wiem wiem, spokojnie 😀
Mmmmm…. To jest to, co kocham
Najbardziej! Zjadłabym cały na raz!
Hehe, a wiesz, że to bardzo możliwe… jest tak dobre, że można zjeść za jednym razem ^^
Zakochałam sie!
Jak miło! <3
Wspaniałe, takie czarne lubię najbardziej, mocno kakaowe. Czy po wyjęciu rozpuszcza sie? Pytam bo ostatnio byłam na Sycylii i jedliśmy deser -ciasto lodowe, które stało w sekcji deserowi się nie rozpuszczało a jedząc było ciągle zimne.
Jeśli ciasto będzie stało zbyt długo to rozpłynie się całe. Ale podczas jedzenia, nadal jest bardzo zimne i dosyć twarde, w zależności od tego jak wcześnie przed podaniem zostało wyjęte z zamrażarki 🙂
Powiem jedno: om nom nom nom ! 🙂
To ja powiem, że masz rację, wielkie OM NOM NOM ^^
Wspaniały! Muszę koniecznie zrobić!
I tu się zgadzamy, to pozycja obowiązkowa ^^
Dla mnie bomba – też takie chcę!
Jak miło, zatem zapraszam ^^
Cóś nieziemskiego 🙂 ale potrafisz kusić !
piękne zdjęcia.
Staram się kusić jak tylko mogę ^^
Dziękuję 🙂
Obłędnie czekoladowe… Yummy 😉
Najlepszejsze ^^
chciałam tylko zapytać, dodajemy ubitą kremówkę i nadal ubijamy ją z masą, tak? 🙂
muszę zrobić tu cudo, mój padre oszaleje ;D