nalewka z białych porzeczek

Dziś przed Wami kolejny domowy alkohol przygotowany w zaciszu domowym. Tym razem na bazie owoców i dużo mocniejszy procentowo, ale ma bardzo ciekawy smak. Jedyną niedogodnością jest to, że na tę nalewkę trzeba czekać minimum dwa tygodnie, ale warto 🙂 

składniki:
1 kg białych porzeczek

500 ml spirytusu
250 ml wody
500 g cukru
Owoce umyć, usunąć ogonki, przełożyć do dużego słoja i zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem. Owoce zasypać cukrem, wlać wodę oraz spirytus. Słój zakręcić lub owinąć szczelnie folią i przykryć talerzykiem. Pozostawić na co najmniej dwa tygodnie co jakiś czas potrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować (do czystego słoja) przez gęste sito oraz gazę, przynajmniej dwukrotnie. Odstawić do wyklarowania. Przelać do butelek i spożywać. 
Smacznego! 🙂

Nalewki i wina domowe II edycja
Porzeczkowo mi 2014

85 odpowiedzi na “nalewka z białych porzeczek”

  1. Nie spodziewałam się takiego koloru po białej porzeczce! Pięknie się prezentuje, co oczywiście świetnie uchwyciłeś! Jak kiedyś będę w okolicy to się wproszę na kieliszek 🙂
    Pozdrawiam!

  2. Zdjęcia robisz fantastyczne, nalewkę zrobiłeś genialną. Jeszcze nigdy nie zrobiłam nalewki. Ale myślę, że Ty będziesz sprawcą tego, że w końcu ją zrobię 🙂

  3. Bardzo lubię białą porzeczkę, może nawet najbardziej ze wszystkich trzech 🙂 bardzo jestem ciekawa smaku tej nalewki…. Piękne zdjęcia, aż chce się sięgnąć po ten kieliszek :)))

    • A ja właśnie mam chyba odwrotnie. Białą lubię chyba najmniej, przynajmniej zwykła, surową, bo w nalewce jest pyszna 😀

  4. Nigdy nie jadłam białej porzeczki ;p U mojej babci są czarne i czerwone a na targu nigdy nie mogłam trafić na białą .
    Niestety alkoholu się nie napije ale rodzicom chętnie zrobie 🙂

  5. Witam Mam takie pytanie.Czy po przecedzeniu po jakimś czasie zrobiło wam się w butelce takie jakby 2 nie wiążące sie ze sobą substancje(gesta i żadka)???Moja mama mówi że to AGAR a ja nie wiem czy ty wymieszać czy przecedzić jeszcze raz. Prosze o odp

  6. Witam, musze sie pochwalic bo właśnie probowalam i nalewka z Pana przepisu nie ma sobie równych, pierwszy raz wyszło mi cos taaaaak pysznego 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *