sorbet z czerwonej porzeczki

Coś mi się wydaje, że dawno nie wstawiałem żadnego
przepisu na lody czy sorbet… Dziś mam coś dla miłośników rzeczy kwaśnych.
Natomiast dla tych, którzy wolą słodkie, radzę dodać więcej cukru 🙂 Ten sorbet
jest doskonałym orzeźwieniem nie tylko ze względu na swą zimną temperaturę, ale
też pobudzający smak 🙂

składniki (4 sztuki):
250 g czerwonych porzeczek
100 g cukru pudru
50 ml wody
Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładki syrop. Tak przygotowaną masę przelać do foremek na lody, umieścić patyczki i wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed wyjęciem lodów z foremki, odczekać aż trochę rozmarzną. 
Smacznego! 🙂

Akcja lodowa 2014
Porzeczkowo mi 2014

82 odpowiedzi na “sorbet z czerwonej porzeczki”

  1. ulala.. zawsze chciałam spróbować sorbet, bo jakoś nie mieliśmy się jeszcze okazji poznać.
    jak tylko zrobię miejsce w lodówce, chyba w końcu się skuszę!

  2. Nie ma takich słów, które wyraziły by mój zachwyt! Potrafisz tworzyć niebanalne kompozycje zarówno zdjęć jak i smaków.
    A teraz powiedz, jak to jest być artystą?

    • Ja natomiast nie mam słów, które wyraziłyby moją wdzięczność, może upiekę ciacho w podzięce 😀
      Artystą? Czy ja wiem… w sumie nic się nie zmienia, wszystko jest takie jak było 😀
      No… może świat nabiera innych barw 🙂

    • Hehe, u mnie też wiatrak chodzi na pełnych obrotach.
      Przecież te lody są świetna propozycją na ochłodę, a ich przygotowanie takie proste 😀

  3. Kwachotka, pysznie. I jaki piękny kolor :).
    Ja ostatnio miałam okazję spróbować ciekawych smaków sorbetów – z młodej marchewki i z zielonej pietruszki z sokiem z cytrusów. Pycha, aż mam ochotę zrobić je w domu 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *