dżem z czarnej porzeczki

Dziś chyba najlepszy dżem jaki może być! Smak domowej konfitury z owoców szybko zdobył moje serce i myślę, że zrobię go dużo więcej. Nadal odkrywam przyjemność jaka płynie z przygotowywania własnych przetworów w domowym zaciszu. 

słoiki 
wyparzyć w garnku z gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Nakrętki oraz szyjki słoików przetrzeć spirytusem.


składniki:

1 kg czarnych porzeczek
2 szklanki cukru
Owoce umyć i pozbawić ogonków. Przygotowane porzeczki przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i rozgnieść częściowo przy pomocy tłuczka. Całość przykryć ściereczką i pozostawić na całą noc. Następnego dnia owoce można lekko zmiksować blenderem, pozostawiając ich kawałki. Garnek ustawić na palniku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut cały czas mieszając. Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Odstawić do wystudzenia, przenieść do spiżarni.
Smacznego! 🙂

Przetwory

74 odpowiedzi na “dżem z czarnej porzeczki”

    • To prawda, ja często używam go do wypieków, tortów i innych deserów. Dlatego przydadzą mi się słoiczki z domowym dżemem 😀

  1. Ja ostatnio kupiłam dżem z czarnej porzeczki, bo domowego nie mam. Myśląc, że będę miała dżem o fajnym kwaskowatym smaku, wybrałam, wcale nie pierwszy lepszy, który leżał na półce, wcale nie najtańszy, z samych naturalnych składników. Wybierałam go chyba z 10 minut. I co? I był tak słodki, że oddałam go babci.
    Twój wygląda świetnie i pewnie aż tak słodki, jak ten kupny nie jest, na czym właśnie mi zależy; ) Jak zdobędę porzeczki to zrobię; ))

    • Z tymi sklepowymi to zawsze jakieś problemy.
      To prawda, mój nie jest aż tak słodki, raczej wyraźnie kwaśny, ale cukru jest wystarczająco żeby go polubić 😀

  2. Mniam! Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki za jego intensywny smak! Twój ma dodatkowo piękny, apetyczny kolor, co skłania mnie do przygotowania takiego dżemu 😉 Dzięki za przepis, pozdrawiam!

    • To prawda, dżem z tych owoców ma niesamowicie wyrazisty smak i ten naturalny mocny kolor zawsze robi na mnie wrażenie 😀

  3. Czarną porzeczkę cenimy za witaminy, za smak, za kolor….. Kiedyś dżemy robiła moja Mama, teraz robi moja córka, a ja warzywka pakuję do słoiczków i wymieniamy się cennymi słoiczkami.
    Chwała Tobie za przepis i zdjęcia 🙂

    • Masz fajną tradycję w domu, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Może i u mnie w domu tak będzie, a ja zostanę osobą, która ją rozpoczęła 🙂

  4. Uwielbiam domowe dżemy i konfitury. Mniam, mniam. A Twoje zdjęcia to po prostu poezja 🙂 Chciałoby się ekran lizać 😉

  5. Uwielbiam robić i zjadać domowe dżemy i konfitury. Od lat sklepowych nie używam z powodów ogólnie znanych. Pyszna propozycja domowego dżemu. Ten najlepszy jest do półdrożdżowych rogalików. Muszę zrobić jeśli jeszcze dopadnę porzeczki (w tym roku jakoś mam problem z określeniem i złapaniem pory dojrzewania owoców) 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *