sorbet z dyni

Tak, tak. Wiem, że mamy dopiero lato (przynajmniej teoretycznie) ale ostatnio w sklepie widziałem, że pojawiły się już pierwsze dynie. A ja jakiś czas temu znalazłem w zamrażarce trochę dyni! I co innego może zrobić Sosna w taką pogodę jak nie lody? Musiałem poeksperymentować i wyszły dosyć ciekawe lody dla odważnych 🙂

składniki (4 sztuki):
250 g miąższu z dyni
80 g cukru pudru
50 ml wody
3 łyżki syropu klonowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta imbiru

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Gotową masę przelać do foremek na lody, wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, wbić patyczki do lodów i ponownie wstawić do zamrażarki na całą noc. 
Smacznego! 🙂

60 odpowiedzi na “sorbet z dyni”

  1. Już od lipca u mnie dynie pojawiają się na ryneczku, coś za szybko urosły 🙂
    Takie lody to dopiero poezja. Chociaż moje chore gardło musi obejść się smakiem względem każdych lodów aktualnie.

  2. Padłam . Jesienne lody i do tego zdrowe .Sosna za młody na mojego męża za stary na zięcia ale zawsze mogę cię zaadaptować ,powiedz słowo hahaha .O zdjęciach nie wspomnę 🙂 Pozdrawiam niedzielnie 🙂

  3. Sezon lodowy już zamknięty u nas, wczoraj zrobiłam jeszcze porcję epickich i schowałam maszynę. Zatem schowam przepis na przyszły rok.
    PS. Chłopie, czym żeś sobie brodę umaił? 😉

    • U mnie jeszcze ostatnie lody w zamrażarce na pożegnanie sezonu i też chyba dopiero w przyszłym będą kolejne. Szkoda 🙁
      Ano kwiatkami 😀

  4. Kilka dni temu jadłem po raz pierwszy lody dyniowe we wrocławskiej lodziarni, wprawdzie nieco inne, bo na śmietanie, ale totalnie mnie zauroczyły smakiem, więc na pewno niedługo się skuszę i zrobię taki sorbet według Twojego przepisu 🙂

  5. Bardzo ciekawi mnie ich smak, puree z dyni kojarzy mi się jako dość mdłe, ale może po dodaniu przypraw i zamrożeniu wychodzi z tego całkiem fajny sorbet 🙂

  6. a wiesz , że ja w tym roku odpuszczam sobie dynię … i tylko sporadycznie a nawet w ogóle… wyedukowałam sie, ma ona bardzo wysoki indeks glikemiczny, a ja moge do max 60 IG. Załamana tą wiedzą, moge jedynie podziwiac Twój pysznie wyglądajacy sorbet. Cudo:)

    • A mi może uda się przygotować kilka słodkich pozycji z wykorzystaniem tego warzywa 😀
      Już nie mogę się doczekać ^^

  7. U nas każda pora roku jest dobra jeśli chodzi o lody 😀 takich chętnie bym spróbowała 🙂 Kolor nieziemski!! 🙂

  8. Ooooo widzę, że Waćpan kwiaty w brodzie zasadził 😛 i wąs podkręcił 😛 i lody dyniowe i najpewniej pyszne zrobił, w sam raz dla takich odważnych ludków jak skoraq 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *