nalewka z jabłek

Dziś mam dla Was coś wyjątkowego. To jest dopiero cudo mieniące się złocistym kolorem niczym nadbałtycki bursztyn! Przepyszna nalewka z jabłek, wzbogacona o cynamon, goździki oraz wanilię. Do jej przygotowania użyłem papierówek, jednak nadają się do niej każde jabłka, a jeśli uzbieracie kilka gatunków tych owoców, to myślę, że będzie jeszcze lepsza.

składniki:
700 ml wódki
1 kg jabłek
300 g cukru
250 ml wody
5 goździków
1/2 laski wanilii
1 laska cynamonu
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i wraz z pestkami umieścić w dużym słoju. Dorzucić goździki, cynamon, wanilię i zasypać cukrem. Na koniec wlać szklankę ciepłej wody oraz wódkę. Słój zakręcić szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni, mieszając rano lub wieczorem. Po tym czasie usunąć owoce, nalewkę przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy i rozlać do butelek i przechowywać w zacienionym miejscu.

Smacznego! 🙂

Jedz polskie jabłka

87 odpowiedzi na “nalewka z jabłek”

  1. Nalewkowe szaleństwo 😉 tak z rana :-p muszę polecić Twoje nalewki mojej siostrze, ona uwielbia je robic a Twoje wyglądają na mega 'smaczne' !

  2. Wooow takiej nalewki jeszcze nie widziałam. Bardzo lubię nalewki i miałam okazję próbować różne bo mój tato się tym pasjonuje. Muszę mu podszepnąć twój przepis, z pewnością jest pyszna 🙂

  3. Jak tylko jabłka w sadzie dojrzeją to zabieram się za tę naleweczkę. A tym czasem polecam Ci przepis na Jarzebiak, który zamieściłam na blogu w zeszłym roku. Może też się skusisz?

    • Dobra decyzja! Jabłkówka jest tak dobra, że nie można jej nie spróbować.
      Chętnie zapoznam się z przepisem, dzięki! 🙂

  4. Sosna ja cię normalnie …hahaha no popadnę w nałóg przez te Twoje nalewki i to jeszcze obfocone tak ,że jęzor do monitora przyklejony ;)) Ja się szykuję już tak z 5 lat do nalewki ,ale mam jakiś umęczony przepis który mówi że trza uważać bo nalewka z jabłek może się zważyć czyli rozumiem ,że może się wytrącić galaretka.Ale jak tak patrzę w ten Twój przepis to te 250g. wody ratuje chyba sytuację i jestem w tym roku gotowa popełnić naleweczkę jabłkową 🙂

    • No miło mi.
      Poważnie? U mnie nie wytrąciła się żadna galareta ani glut, prędzej w occie jabłkowym. A naleweczka jak widać klarowna 😀

    • Ostatnio na jakimś forum o winach przeczytałem, że do octu jabłkowego i chyba też do nalewek można dodać klarowin, specyfik, dzięki któremu napój będzie klarowny.

  5. Najgorszy w przygotowywaniu domowych alkoholi jest zazwyczaj tak strasznie długi czas przygotowania, a przecież już patrząc na Twoje zdjęcia, chciałabym tego spróbować tu i teraz!

  6. Jestem nałogowym nalewkotwórcą (konsumpcja na szczęście mi w nałóg nie weszła), zatem kradnę Twój przepis i do roboty 😉

  7. Witam. Wyglada apetycznie 😉 Chcialbym ja zrobic ale mam jeszcze pytania 1 ile z podanej ilosci skladnikow wychodzi tej naleweczki 2 z jakich jablek najlepiej zrobic i 3 ile mniejwiecej % posiada taki napoj bogow :)))

  8. Zakupilem juz potrzebne % i inne laski wanilii 😉 mam tylko jeszcze jedno pytanie. Posiadam aktualnie sloik 2L i nie wiem czy mi sie to zmiesci w tym sloju ? Mógłbyś nspisac czy taki sloik wystarczu?!

  9. Ewentualnie jakbys mogl napisac jaki rozmiar sloika musze kupic i w jakim ty robiles nalewke . Dzieki

  10. nalewka nastawiona teraz czekamy 🙂 myślę że w święta będzie można się nią podelektować gdy zjedzie rodzinka 🙂

  11. Witam, pytanko odnośnie naleweczki czy wszystkie jabłka zanurzone były w roztworze %%%? Nastawiłem i czekam 6 tygodni. Pozdrawiam

    • Tak, jabłka będą ciemniały. Po zlaniu nalewki można je wykorzystać do ciasta albo zrobić z nich mus, który można wykorzystać do przygotowania ponczu na święta.
      Laski wanilii i cynamonu planujemy wykorzystać do zrobienia domowej przyprawy do piernika.

      Pozdrawiamy.

  12. Mam pytanko jaka ilość nalewki wychodzi z tego przepisu? Zastanawiam się czy nie podwoić przepisu żeby zrobic więcej:)

  13. Właśnie minęło przepisowe sześć tygodni i przyszedł czas na odsączenie nalewki. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem, z którego wyszło nam ok. 1,4 l przepysznej nalewki. Nalewka zabutelkowana w klasycznych butelkach do wina z klimatycznymi korkami. Teraz czekamy na wigilię 🙂
    Nalewka jest tak smaczna, że jedyne czego się obawiamy z moją dziewczyną to, że nie doczeka świąt… ale powstrzymamy się i podzielimy z rodziną w ten magiczny czas!

    Dziękujemy za przepis i pozdrawiamy, Mikołaj i Astra 🙂

  14. Nalewkę Nastawiłem 2 października, zlałem do butelek 14 listopada, dzisiaj 23 grudnia podczas przygotowań świątecznych dałem spróbować kobietom… I nie mogły się oderwać, także nie wiem co będzie z moimi świętami :). Wyszło mi 1,5 l. Poooolecam przepis po świętach nastawiam drugą porcję…

  15. Jakieś szaleństwo normalnie – nigdzie nie mogłem dostać wanilii 🙁 Czy jej brak znacząco wpłynie na smak nalewki? A może zamiast niej dodać coś innego? odrobina miodu np.?

    • Oczywiście, że można. Ilość uzależniona jest od tego jak mocno wyczuwalny ma być w soku, ale wydaje mi się, że dwie trzy szczypty, w zależności od ilości soku 🙂

  16. Nalewkę robiłam rok temu, zamiast laski wanilii dałam cukier waniliowy, zamiast wódki – bimberek, coś pysznego, stała do tej pory, ale już się skończyła. Po roku nabrała mocy, koloru i esencji smaku. Córka miała uroczystość przelała w małą karafkę i też dała na prezent, wszyscy byli zachwyceni. Przepis super, czas znowu zrobić:)
    Iwona

  17. A co z jabłkami, zrobic jeszcze raz to samo czy do ciasta? U mnie stoi dopiero jeden dzień a już tak pachnie podczas mieszania, że będzie problem z wytrzymaniem do Świąt.
    Pozdrawiam serdecznie, Grzegorz

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *