ciasto z gruszkami

No tak, mamy wrzesień, a już za chwilę jesień. Cóż zrobić. Nie ma co płakać, trzeba wziąć się za poszukiwanie jesiennych smaków. Na pierwszy ogień, klasycznie, idą polskie gruszki. Początkowo gotowane w przepysznym, aromatycznym syropie, a następnie, pieczone w całości w cieście. 

gruszki:
3 gruszki
800 ml wody
250 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Owoce obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak, aby mogły stać. Wodę umieścić w rondlu, dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Włożyć gruszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić. 


ciasto:
250 g mąki
200 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wypełnić gotowym ciastem. Ugotowane gruszki włożyć w surowe ciasto i lekko docisnąć. Piec w 180ºC przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Podawać.

Smacznego! 🙂

86 odpowiedzi na “ciasto z gruszkami”

  1. Nie ma jak ciasto z gruszkami 🙂
    Jestem ciekawa skąd masz taki oryginalny przepis … no i czy gruszki się nie przypalają podczas gotowania?
    Super ten przepis, to ciasto i zdjęcia oczywiście pierwsza klasa 🙂

    • Byłoby miło, ale jeśli nie dodajesz ich do ciast, to warto ugotować je w powyższym syropie i zjeść na ciepło. Są równie rewelacyjne 🙂

  2. Wygląda baardzo apetycznie! Trochę bym się obawiała o te gruszki w cieście, czy nie wisi w powietrzu zakalec?

    • No właśnie nie wiedziałem jak je kroić ;p
      Gdybym kroił owoce przez środek, to byłaby jakaś masakra, bo gniazda nasienne ;p

  3. ja tam lubię jesień, choć taką nie deszczową bym wolała 🙂 lubię też ciacha z gruszkami a już Twoje zdjęcia to uwielbiam! 🙂

    • Ja też lubię jesień, no, poniekąd. Zwłaszcza ta "złota polska jesień" jest najlepsza, kiedy jest słonecznie, liście pięknie usychają…
      Dzięki! 🙂

  4. Ciacho mega apetyczne. Miałam takie zrobić, ale nie ma kiedy ha ha. Ale gruszki są cały rok więc jeszcze zdążę. Wyglądają bosko tak dostojnie stoją w cieście 🙂

  5. Genialnie wygląda to ciasto 🙂
    Niby takie zwykłe, a całe gruszki dodają mu niesamowitego uroku 🙂 Będę musiała takie upiec 🙂

    • Nie chcę tu robić anty reklamy tego ciasta bo pewnie znajdzie się jakieś wytłumaczenie dlaczego coś poszło nie tak … 🙁 Zrobiłam już je dwukrotnie … zamierzam zrobić kolejne podejście bo mi to spokoju nie daje … Za każdym razem wielki zakalec i basta! Ktoś zaczarował mi to ciasto czy jak?
      Łatwe, proste i przyjemne, robi się szybko i wychodzi wielki gniot 🙁 No masakra, mówię Ci i wstyd bo przecież już jakąś renomę człowiek ma 🙂 Coś muszę robić nie tak – postępując zgodnie z tym co napisałeś w przepisie … hmmm
      Z tylu Twoich przepisów już skorzystałam i pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło 🙁
      Przynajmniej gruszki są przepyszne 🙂

    • Cóż, sam nie wiem co mam powiedzieć bo mi taki zakalec nie wyszedł. Fakt, była niewielka ilość takiej zbitej mokrej masy wokół samych gruszek, ale nie wszędzie. Ciasto jest raczej wilgotne, ale nie powinno być surowe. Może nie próbuj dalej, szkoda składników. Tak czasem bywa, że coś na czym nam bardzo zależy, uprze się i nie chce wyjść za żadnym razem. Ja mam tak z makaronikami, które piekłem już 5 razy i jeszcze żadne mi nie wyszły, ale próbuję dalej.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *