kukurydza na słodko

Dziś prosta propozycja na szybką i zdrową przekąskę. Ja zwykle jem kukurydzę na surowo lub gotowaną, wtedy doprawiam miodem i słodką lub ostrą papryką. 

składniki:

3 kolby kukurydzy cukrowej
2 łyżki cukru
woda
miód
czerwona mielona papryka (słodka lub ostra)
Wodę zagotować, dodać cukier. Kukurydze obrane z liści i włókien wrzucić na wrzątek, gotować pod przykryciem 20-30 minut. Wyjąć na talerz, lekko przestudzić, wbić wykałaczki w końce warzywa. Kolby polać miodem i doprawić czerwoną papryką. 
Smacznego! 🙂

54 odpowiedzi na “kukurydza na słodko”

  1. A ja dzisiaj jadłam kukurydzę, ale bez żadnych dodatków, tylko ugotowaną 😉 Słodka – tak jak lubię 😉 Nie mogę sobie wyobrazić, jakby smakowała kukurydz a papryką 😉
    Pozdrawiam!

  2. A akurat wczoraj przyrządzałam kukurydzę i kompletnie nie miałam na nią pomysłu! Następnym razem posłużę się Twoją propozycją, brzmi smakowicie :))

  3. surową i gotowaną z masłem i solą uwielbiam 🙂 choć w tym roku jeszcze nie jadłam 🙂 ale na słodko to nie próbowałam

  4. Wow, z miodem? I to jeszcze z ostrym akcentem? Też nie próbowałam, a wersja jest tak intrygująca, że chyba popędzę jutro kupić kukurydzę 🙂

  5. Choć kukurydza sama w sobie jest przecież słodka, to nie pomyślałam, żeby przyrządzić ją jeszcze bardziej na słodko. Tak sobie myślę, że to jest po prostu świetny pomysł na kukurydzę 😀 mlask, mlask 😀

  6. Lubię kukurydzę i póki jest taka świeża, to ją jem. Nawet zupę zrobiłam, ale z miodem? Oj, nowy smak wynalazłeś i to z paprykowym połączeniem… Czemu nie?

  7. Nigdy nie próbowałam a myślę, że warto spróbować 🙂 Bardzo lubię kukurydzę, gdy jest sezon bardzo często ją przygotowuję 🙂
    Pozdrawiam.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *