mus z białej czekolady z owocami leśnymi

Czy są tu osoby, które nie lubią białej czekolady? Czy to w ogóle możliwe? Dla wielbicieli białych tabliczek przygotowałem prosty i niesamowicie delikatny mus z białej czekolady, który świetnie komponuje się z borówką amerykańską i jeżynami. Owoce te nadają deserowi fajnego, drapieżnego charakteru. Spróbujcie sami 🙂

składniki (3 porcje):
100 g białej czekolady
150 ml kremówki 36%
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
dodatkowo:
borówka amerykańska
jeżyny
listki mięty do dekoracji
Kremówkę oraz czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Odstawić do wystudzenia. Do masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut. Białka ubić na sztywno, dodać do schłodzonej masy i połączyć. Mus przelać do szklanek, udekorować owocami i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Podawać.
Smacznego! 🙂

78 odpowiedzi na “mus z białej czekolady z owocami leśnymi”

  1. ja! ja nie lubię białej czekolady.

    jak byłam dzieckiem miałam uczulenie na kakao, więc zawsze wszyscy dostawali normalne czekolady, a ja białą. alergia mi minęła, ale wstręt do białej czekolady pozostał:D

  2. A ja lubię, jem i problem z głowy; D
    Musy są dobre, baardzzoo dobre. Moja mama na przykład uwielbia musy czekoladowe, ale w sumie, czemu się tu dziwić?; D

    • Zgadza się. Początkowo nie wiedziałem z czym go podać, ale w domu pojawiły się jeżyny i borówka, więc od razu wiedziałem co będzie grane 😀

  3. Nie jestem fanką białej czekolady, potrafię przejść obok niej całkiem obojętnie i mnie nie rusza, ale TEN mus mnie ruszył. Ruszył do tego stopnia, że biegam i szukam twojego adresu i jak go znajdę to ani chybi zamelduje się na pobyt stały 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *