sernik kokosowy

Kokos taki egzotyczny, twaróg taki swojski… Co wyjdzie z takiego połączenia? Nic innego jak kolejny zarąbisty sernik, który gorąco Wam polecam. Twaróg tworzy tutaj ciekawą kompozycję łącząc się z wyraźną nutą kokosa. Konsystencja samego ciasta jest znakomita. Taka jaką lubię. Sernik pozbawiony grudek, jest zbity i łatwo się kroi. A to zapewnia mu swojski twaróg wyprodukowany w domowej gospodzie prosto z krowiego mleka. Nie używajcie żadnych wynalazków jak kremowe serki, mazidła do sernika w wiaderkach itd. nic nie sprawdzi się jak domowy biały ser. 

spód:
100 g jasnych herbatników
50 g herbatników czekoladowych
90 g roztopionego masła
50 g wiórków kokosowych

Herbatniki rozdrobnić na pył przy pomocy blendera, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do suchych składników wlać roztopione masło, dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia zamykając na nim obręcz. Nadmiar papieru odciąć. Otrzymaną masą wyłożyć dno formy i częściowo boki, piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.  

masa serowa:
500 g twarogu
100 g cukru pudru
220 ml mleka kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

Twaróg, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mleko kokosowe i wymieszać. Gotową masę wylać na wystudzony spód. Piec na dolnym poziomie piekarnika w 160°C przez 70 minut. 

wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
płatki kokosa (do dekoracji)*

*płatki kokosa dostępne są w sklepach, ale można wykonać je samemu, krojąc w plastry miąższ orzecha kokosowego przy pomocy obieraczki.

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Upieczony sernik wysunąć z piekarnika i posmarować jego wierzch śmietaną z cukrem pudrem. Piec kolejne 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Całość wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem udekorować płatkami kokosa. 

Smacznego! 🙂

111 odpowiedzi na “sernik kokosowy”

    • Ja nigdy nie mielę i jest idealny 😀
      Wystarczy utrzeć dobrze mikserem z cukrem pudrem i mąką, jak w przepisie, do momentu aż będzie gładka konsystencja.

  1. dla mnie to połączenie jest hitem – uwielbiam wręcz! kokos taki egzotyczny, ale całkowicie pasuje do swojskich smaków, aż tak bardzo wpisał się w naszą kuchnię.
    Twój sernik wygląda powalająco i gdyby ni eto, że mój piekarnik to grat i nie działa, od razu bym pobiegła po biały ser i piekła!

    • Oj tak, kokosa tak sobie przyswoiliśmy, że jest prawie nasz. W gospodzie obok obory palmy rosną 😀
      Coś czuję, że trzeba wziąć się za remont albo chociaż wymianę piekarnika 😀

  2. Oj przepadłam. Kocham serniki i kocham kokos a tu takie połączenie. Zrobię sobie taki sernik a co 🙂 dziękuje za świetny i pyszny pomysł :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłej niedzieli 🙂

  3. A ja kiedys nie lubilam sernikow…. Cale szczescie, ze to sie zmienilo. I teraz bedzie za mna ten sernik "chodzil" 🙂 Chyba przestane tu zagladac 😉

  4. Próbowałam sernika z kokosem i muszę przyznać, że połączenie jest niesamowite :). Pięknie wygląda taki udekorowany świeżymi płatkami kokosa 🙂

  5. Nie widziałam nigdy takich płatków kokosowych w sklepach, które odwiedzam 🙁 Wyglądają fantastycznie, muszę poszukać w internecie (bo rozbrajac kokosa to mi się nie chce – leń 😀 )

    • Jak byłem któregoś dnia na zakupach w Auchan to znalazłem takie płatki przypadkiem na dziale ze zdrową żywnością czy raczej żywnością bez glutenową itp. Jednak zdecydowanie polecam zrobić takie płatki z samego kokosa, bo te sklepowe są dużo mniejsze i mniej efektowne.

  6. Dlaczego dopiero teraz trafiłam na Twoją stronę 🙁 zakochałam się od pierwszego upieczenia 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *