tarta z jeżynami

Przeglądałem ostatnio moje archiwum i zauważyłem, że mam tu dosyć mało tart. Zaledwie kilka, a wydawało mi się, że robię je tak często. No cóż… pora to zmienić. Dziś mam dla Was tartę z klasycznym kremem budyniowym, już druga tutaj, oraz jeżynami. Kruchy spód wykonałem według przepisu Kromka, zmieniając proporcje do formy o średnicy 20 cm. 

ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru 
1 żółtko

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

krem: 
750 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 ilości mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować jeżynami. 
Smacznego! 🙂

76 odpowiedzi na “tarta z jeżynami”

  1. Klasycznie i apetycznie;) Do tego zdrowe jeżyny, można się skusić i to nie tylko na jeden kawałek:)) P.S. Podoba mi się wydobyty na zdjęciu kolor jeżyn!

    • Haha, nie no, nie przesadzajmy, cuda to u prawdziwych mistrzów cukiernictwa 😀
      A to, taka zwykła, moja, domowa robota 😀

    • A cukier chociaż masz?
      To do dzieła, mąka, cukier, jajko, masło, zagniatamy.
      Budyń z mleka i mąki, jeżyny i gotowe 😀

  2. To już druga tarta, którą upiekłam z Twojego przepisu i muszę przydać, że obie są wspaniałe!!! Kruchutkie ciasto, słodki, kremowy budyń, przełamany smakiem kwaskowych jeżyn- pychota! Polecam!

  3. Wygląda absolutnie obłędnie! Założę się, ze zniknęła w mgnieniu oka. Powiedziałabym wręcz, że taka porcja przeznaczona jest dla jednego łasucha 😉 Pozdrawiam!

  4. ależ kuszące zdjęcia, nie najadłam się jeżyn w tym roku i teraz nie mogę oderwać wzroku od monitora 🙂 muszę się rozejrzeć za tymi owocami!

  5. Robiłam w niedzielę jeżynową też z kremem budyniowym. Poezja, nawet ja na diecie się skusiłam.Takie tarty pyszne znikają szybko aż za 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *