tartaletki z malinami i kremem z mascarpone

Kolejny raz kruche ciasto. Znowu tartaletki, pomyślicie… Ale ja je tak bardo lubię, że ostatnio robię je prawie co drugi dzień. Tym razem akurat nie ma kremu budyniowego, ale nieco lżejszy, bo na bazie kremówki i mascarpone. W roli orzeźwiającego akcentu maliny, póki jeszcze są 🙂

ciasto (6 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremki do tartaletek posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blaszki dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

krem: 
200 g serka mascarpone
100 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru 
kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Gotowy krem wyłożyć na kruche spody babeczek. Całość udekorować malinami i miętą.

Smacznego! 🙂

97 odpowiedzi na “tartaletki z malinami i kremem z mascarpone”

    • Haha, to chyba będzie trudne. W świetle prawa nie jestem małżonkiem, więc w pojedynkę będzie ciężko adoptować kogoś ;p

  1. Przepis zacny! A poza tym fantastyczny talerz, łopatka i łyżeczka – że o zdjęciach nie wspomnę ;-D
    Ps. Jakie dorodne maliny (wyglądają tak idealnie jakby były narysowane w jakimś programie graficznym:-P)

    • Jejku, dzięki ogromne, ale nie słodźcie mi aż tak bo się zarumienię, albo rozpuszczę ;p
      Serio tak wyglądają? W sumie te rzeczywiście były baaaardzo ładne, bo wczoraj kupiłem kolejne i nie było z czego wybierać. Zdecydowanie mniej atrakcyjne, więc poszły pod ostrze blendera 😀

    • Haha, myślę, że te tartaletki są dużo lżejsze niż banany, bo te drugie same w sobie są słodkie, a podane jeszcze z ciepłą, roztopioną czekoladą 😀

  2. rewelacja:) myślę, że gdyby mój mąż mi takie rzeczy serwował wyglądałabym szybko jak czterodrzwiowa szafa.:) no bo jak sobie odmówić takich smakołyków:D

  3. I znów mnie zapach przywiódł w Twoje progi. I nie żałuję. To moje ulubione smaki. Ale Ty tak to sprytnie i pięknie połączyłeś, że ślinka cieknie 🙂

    • U cały czas same ładne aromaty i zapachy roznoszą się po serwerze i kuszą innych 😀
      Dzięki za tyle miłych słów 🙂

  4. Ja to bym wszystko robiła teraz z malinami, bo sezon na nie nadal w pełni. Krem z mascarponem i kremówką kaloryczny, ale dla tego smaku można dać się pokroić. Nie mam niestety takich wspaniałych foremek do talarków, ale sądzę, że zwykłe do babeczek może też by się nadały. Przepis biorę i w najbliższym czasie mam zamiar ucieszyć rodzinę takimi cudeńkami. Pozdrawiam.

    • Ja też, tak bardzo je lubię i robię wszystko co mogę 😀
      Tak, zwykłe foremki do kruchych babeczek również nadadzą się do tych ciastek 🙂

  5. A ja tam znowu bardzo chętnie zrecenzuję gratisowo 😀 Wyglądają uroczo, smak zapewne podobny do wyglądu. Nic tylko brać i się częstować 🙂

  6. Tu gdzie teraz jestem maliny osiągają cenę złota, więc marzą mi się te polskie, wrześniowe, najpyszniejsze i najbardziej aromatyczne 🙂 Ach rozmarzyłam się 🙂

  7. O kuchnia! A już myślałam,że nie ma dla mnie miejsca na komentarz.
    Krem idealny, najłatwiejszy i najpewniejszy i chyba najlepszy do tartaletek ze świeżymi owocami
    bez dosładzania ich galaretką. Niebo w gębie.
    A ten rustykalny wydźwięk ujmuje mnie okrutnie, ten obraz będzie za mną szedł długo.

    • Żadnych obaw, to miejsce z nieograniczonym miejscem na komentarz dla wszystkich! 😀
      Ach, może uda mi się powtórzyć gdzieś jeszcze tę rustykalność, dzięki! 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *