angel food cake

Witajcie! Dziś kolejny poniedziałek, może macie ochotę na coś słodkiego na pocieszenie? Osobiście polecam Wam angel food cake czyli anielską chmurkę. Angel food cake jest bardzo prostym wypiekiem, który powstaje na bazie białek. Na zewnątrz posiada chrupiącą, bezową skórkę, a w środku jest delikatne i lekkie jednak jego struktura jest bardzo charakterystyczna, bo lekko gąbkowata. Najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany lub świeżych owoców.  

składniki:
250 g cukru
185 g mąki 
6-7 białek
1 szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Mąkę przesiać, dodać 80 g cukru (z 250). Białka spienić mikserem na wolnych obrotach, dodać sok z cytryny oraz sól. Zwiększyć obroty i ubijać na sztywno, ale nie za bardzo. Masa powinna być rzadsza niż białka ubijane do bezy. Ponownie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż całość nieco zgęstnieje. Wyłączyć mikser i dodawać mąkę w kilu partiach, mieszając delikatnie łyżką między każdą porcją. Gotową masę przełożyć do keksówki o wymiarach 11×33 cm i piec w 160°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wraz z formą odwrócić do góry dnem, ułożyć na kratce i studzić. Wyjąć z formy i podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. 
Smacznego! 🙂
przepis z UgotujmyTo.pl 

82 odpowiedzi na “angel food cake”

    • Szczerze mówiąc to trudno mi cokolwiek doradzić, bo to mój pierwszy raz z tym ciastem, ale może połączyć mąkę ryżową lub ziemniaczaną z jakąś mieszanką bezglutenową?

  1. ciasto wygląda bardzo smakowicie, a przepis nie jest skomplikowany więc zapiszę sobie go do wypróbowania. Czy można dodać do środka jakieś bakalie, czy ciasto samo w sobie ma już wystarczająco wyrazisty smak i słodycz?;> Pytam bo lubię coś dodać od siebie do przepisu, nie wiem czy w tym przypadku sprawdziłby się jakiś napar herbaciany?;>

    • Z tego co pamiętam, ciasto jest bardzo słodkie. Jak to beza, więc wydaje mi się, że bakalie będą zbyteczne. Jeśli chodzi o napar herbaciany, myślę, że można spróbować dodać mocny, tylko nie za dużo, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.

  2. Ja co prawda pocieszenia nie potrzebuje (caly weekend pocieszalam sie brownies;) ale porwalabym kawalek do kawy. Koniecznie z bita smietana! 🙂

  3. przyznam, że nie przepadam za tego typu ciastami, są po prostu suche, ale tego spróbowałabym chociażby ze względu na piękną nazwę 😉 no, i Twoją dekorację 😉

    • No to miło mi bardzo. Ale rzeczywiście, ciasta dzielą się na te, które je się same i te, które zajada się z kubkiem mleka/kawy/herbaty. To oczywiście należy do tej drugiej grupy 😀

    • Słucham? Skarbowana? To zwykła keksówka jak do chleba czy drożdżowego. Tyle, że kupiłem ją kiedyś na wakacjach w Wilnie bo trzeba było coś upiec ;P

    • Raczej! Nie wiem jak można tyle czekać, chociaż rozumiem, że czasem są ważniejsze przepisy o większych ambicjach 😀

  4. Szczerze, to nie zrobił na mnie szałowego wrażenia ten biszkopt. Robiłam do niego chyba trzy podejścia i za każdym razem wydaje mi się że niby ma być lekki a tak na prawdę to ciężki biszkopt. Może przez tą gąbczastą strukturę.

    Se pomarudziłam ;]

    • Według mnie też nie jest idealny i zdecydowanie wole tradycyjny biszkopt niż ten bezowy. Ale najgorszy też nie jest 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *