kokosowe smoothie z rumem

Tadam! Dziś znowu wracam do miksowania wielosmakowych napojów owocowych, i jak się okazuje nie tylko. Tym razem przedstawiam Wam smoothie przyrządzone z jednego z moich ulubionych orzechów. Konsystencja tego napoju jest tak fantastyczna i konkretna, że spokojnie możecie potraktować go jako jedno z dań, deser albo przekąskę między posiłkami. Jest bardzo syty. 

składniki na 2 porcje:
200 ml mleka kokosowego

100 ml mleka
50 g wirków kokosowych
50 ml białego rumu (opcjonalnie)
40 g cukru pudru
miąższ z jednego kokosa
listek świeżej mięty (do dekoracji)
płatki kokosa (do dekoracji)
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Napój przelać do szklanek, udekorować płatkami kokosa oraz listkiem świeżej mięty i podawać schłodzone. 
Smacznego! 🙂


78 odpowiedzi na “kokosowe smoothie z rumem”

  1. oj trafiłeś w moje gusta! nie wiem czy tak mi się tylko wydaje, ale to smoothie jest gęste, prawda? cudowna przekąska, jak z raju :-))

    • Nie próbowałem z innym mlekiem niż krowie, ale myślę, że możesz spokojnie spróbować i podzielić się odczuciami 🙂

    • Miałam mokre wiórki kokosowe, więc z przepisu pominęłam miąższ z kokosa, a mleko zastąpiłam owsianym, nie wyszło w związku z tym takie gęste jak Twoje ale smak był świetny (nie próbowałam oryginału więc trudno mi porównać smaki , jednak śmiało mogę o mojej wersji powiedzieć rewelacja) Przepis się sprawdza nawet z takimi odstępstwami od doskonałego oryginału 🙂

    • Cieszę się, że napój się udał. Proporcje i składniki podane w przepisie są jedynie orientacyjne. Nie trzeba trzymać się tej receptury tak kurczowo. To tylko inspiracja do tworzenia własnych, indywidualnych przepisów 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *