sernik dekadencki

Do weekendu coraz mniej dni. Mamy środek tygodnia, jak go przetrwać? Na dziś polecam genialny sernik dekadencki. Kolejne połączenie toffi i orzechów, ale tym razem orzechów włoskich. W klasycznej wersji tego ciasta pojawiają się orzeszki ziemne, ja jednak postanowiłem zamienić je właśnie na włoskie. Sernik wyszedł cudowny i mogę zapewnić, że nie przejdziecie obok niego obojętnie. 

spód:
150 g herbatników
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki masła orzechowego

Herbatniki utrzeć w blenderze i połączyć z masłem oraz masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z herbatników i masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy. 

masa serowa:
500 g twarogu
200 g serka mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g białej czekolady
5 jajek

Twaróg ucierać mikserem z mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać mleko skondensowane oraz mascarpone w partiach. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.

wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin. 

polewa toffi:

125 ml kremówki 36%
30 g brązowego cukru
30 g miodu 
30 g masła
orzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji)

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym toffi polać sernik i udekorować orzechami włoskimi. 

Smacznego! 🙂

100 odpowiedzi na “sernik dekadencki”

  1. Zastrzeliłeś mnie tym sernikiem! Cudo! Mascarpone, karmel, orzechy… lepiej być nie może 🙂 A zdjęcia szaleństwo :)) Zrobię mężowi, to mnie będzie na rękach nosił 😉

  2. Z moimi zdolnościami do pieczenia ciast mogę jedynie zjeść wszystkie składniki osobno, chyba że dostarczysz mi kawałek pode drzwi 😀

  3. ależ to pięknie wygląda! uwielbiam połączenie sera z orzechami i toffi, cudowności! jak zwykle zresztą :-))

  4. Zdjęcie dnia jak zawsze należy do Ciebie 😉 ps. bardzo fajna ta masa serowa: mascarpone, mleko i biała czekolada – moja fantazja mi mówi, że to połączenie było strzałem w dziesiątkę 🙂

    • Haha, jest jakiś ranking, o którym nie wiem? Chętnie wygrywałbym go co drugi dzień 😛
      Twoja fantazja nie myli się. W serniku to połączenie jest wyśmienite 😀

    • Tylko, co drugi dzień? Sosna, nie bądź taki skromny, każdy wie, że chcesz być królem blogosfery; D
      A i ps. Ta masa serowa to mówi do mnie "tak, zjedz mnie"; D

    • Oczywiście, że chcę, ale ja wrzucam przepisy jedynie co drugi dzień, więc mogę odstępować od tego tytułu na 24 godziny ;p Może chcesz piastować ze mną ten tytuł? A raczej tytuł królowej? 😛

  5. oj, reprezentacyjny! wygląda obłędnie 🙂 chciałam jeszcze tylko zwrócić uwagę, bo sernik sernikiem, ale… ten nóż na pierwszym zdjęciu 😀

  6. Jest przeuroczy! :)kilka razy już czytam przepis tego uroczyska sernikowego! Osobiście nigdy nie robiłam tej wierzchniej polewy ze śmietanką, która jeszcze na koniec się krótko zapieka. Pytanie zapewne bedzie nie na miejscu, bo pewnie nie masz w swoim przypadku takich serników, które "leżą i leżą" i nikt ich nie je, ale zapytam 😉 Jak długo taki śmietankowy wierzch zachowa świeżość? Słyszałeś o serniku barokowym? 😉 Pozdrawiam!

    • Hmm. Ten wierzch ze śmietaną jest bardzo fajną sprawą. Wprowadza trochę inną nutę smakową do całości, a poza tym ta biel nadaje uroku. Warstwa ta podczas pieczenia ulega lekkiemu "stwardnieniu", nie jest tak rzadka jak zwykła śmietana. Sernik przechowywany w lodówce powinien przetrwać dobrych kilka dni, do tygodnia maksymalnie.
      O barokowym nie słyszałem, ale widzę, że jest fajny i chyba się na niego skuszę kiedyś 😀

  7. To jest dokładnie to co mi się śni od kilki tygodni! Chodzę ciągle i mówię jak bardzo chciałabym zjeść sernik 🙂 Ciasta z orzechami należą do moich ulubionych. To połączenie sprawia, że moje sny zyskały teraz bardziej realny obraz. Chyba muszę upiec ten sernik, bo inaczej nie będę spać spokojnie ;P

  8. Proszę o dodanie składnika – serek marcaropne – do opisu czynności. Moje zdolności pieczenia ciast są wielce żałosne, stąd jak nigdy trzymałam się przepisu 🙂 no i przeoczyłam serek, po wstawieniu ciasta do piekarnika, zaczęłam sprzątać kuchnię, patrzę a tu mascarpone!!! … "dżizaaaaaaas! to dlatego ta masa taka luźna wyszła!" – szybko ciasto wyjęłam, zlałam (!) masę i dodałam brakujący element … co się działo później przemilczę. W każdym razie piszę po pół roku od zajścia. Mimo, ze nie wyglądało, to goscie sie smiali jak jedli, ale również oblizywali … także ten …
    Hera

    • Sam nie wierzę, że przeoczyłem ten krok w przepisie. Nawet nie wiesz jak mi głupio, przepraszam bardzo, ale to zwykłe niedopatrzenie. Myślę, że sernik upiekłby się bez mascarpone, a po całkowitym wystudzeniu nie byłby aż taki zły. Chociaż mogę się mylić 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *