tort dyniowy

Ostatnie dni października mijają w zastraszającym
tempie, co nie tylko widać po coraz krótszych dniach, ale niestety również
dobrze czuć po dosyć niskiej temperaturze. Dziś przedstawiam Wam jedną z
propozycji z okazji zbliżającego się Halloween, które już w przyszły piątek.
Tort jest trochę inny niż zwykle, bo za blaty posłużył mi nie klasyczny
biszkopt, a lekkie i bardzo przyjemne ciasto dyniowe (podejrzane na Kwestii
Smaku). Do przełożenia spodów użyłem mojego autorskiego, czarnego kremu, który
nadał całości nieco mrocznego klimatu. Myślę, że takie ciasto świetnie sprawdzi
się na halloween’owej imprezie 🙂

ciasto:
250 g musu z dyni
125 g cukru
375 g mąki 
200 g masła
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki imbiru
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Dno tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał na zewnątrz i zamknąć obręcz (nadmiar papieru odciąć). Boki tortownicy posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni a będzie surowe w środku, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę. Odstawić do przestudzenia. Ciepłe lub zimne ciasto podzielić na 3 blaty.  
krem:
300 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
400 ml kremówki 36%
200 g mascarpone
czarny barwnik spożywczy

Ciasteczka rozdrobnić w blenderze i utrzeć mikserem z mascarpone. Do kremówki dodać barwnik, ubić na sztywno, dodać do mascarpone i połączyć łyżką. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu. 
Smacznego! 🙂

96 odpowiedzi na “tort dyniowy”

  1. Może się będę czepiać, ale nie rozumiem trochę przepisu na krem; D Ile w końcu tej śmietany i oreo, jakoś dziwnie to rozdzieliłeś i teraz nie ogarniam; D Trzeba użyć 400 ml kremówki i 200 g oreo czy 500 ml i 300 g? A może 900 ml i 500 g?; DD
    Krem na pewno pyszny, ale to trochę marnowanie ciastek, bo używasz tylko ciastek, nie kremu. Ale wiesz, to tylko ja i moje "czepianie się"; D

    • O matko! To pomyłka, jakieś nieusunięte notatki! Już poprawiam 😛
      Nie używam kremu z ciasteczek, żeby nie było 1. za słodko, 2. nie zepsuł koloru i smaku 😀

  2. strrrrrrrrrrrraszne ciacho! pięknie wygląda, na halloween jak znalazł 🙂 a oreo uwielbiam! <3 pierwszy raz tu jestem, ale wrócę, dodaję do obserwacji. pozdrawiam!

  3. Mniam, genialny pomysł na ciasto na Halloween:) wygląda pysznie, poza tym robisz piękne zdjęcia, bardzo mi się tu podoba, obserwuję i będę zaglądać częściej:) zapraszam też do częstszych wizyt u mnie:)

    • Cieszę się, że tak bardzo podoba Ci się to co robię i miło, że będziesz wpadać tu częściej. Ja również postaram się odwiedzać Twojego bloga, jeśli pozwoli mi na to czas 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *