ciasto pomarańczowe

Nie wiem jak dla Was, ale 11 listopada kojarzy mi się bardzo pozytywnie. Pewnie dlatego, że od zawsze był i jest dla mnie przede wszystkim dniem moich imienin. Dopiero gdzieś tam, hen daleko, datą upamiętniającą odzyskanie niepodległości. Jak już wspomniałem i doskonale wiecie, w tym dniu kościół katolicki obchodzi dzień św. Marcina, a na jego cześć wypiekane są w całym kraju rogale marcińśkie lub ich podróbki. Ja jednak w tym roku, na przekór wszystkim nie daję się zwariować blogowej gorączce zawijania tych jakże przepysznych rogalików poznańskich i piekę sobie zwykłe ciasto pomarańczowe.

ciasto:
3 jajka
250 g mąki 
125 g cukru
1/2 szklanka oleju
1 1/2 pomarańczy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
Pomarańcze sparzyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę i oczyścić z białej warstwy (np. obieraczką). Owoce zmiksować blenderem na gładką masę. Skórkę pomarańczową umieścić w misce i wymieszać z cukrem. Dodać pomarańcze, olej, jajka oraz przyprawy i dokładnie połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) i piec w 180°C przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i polać polewą.

polewa:
100 g białej czekolady
100 ml kremówki 36%
2 łyżki soku z cytryny
pomarańcze i skórka pomarańczowa (do dekoracji)



Kremówkę umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać sok z cytryny i połączyć. Gotową polewą pokryć ciasto. Całość udekorować plastrami pomarańczy i skórką pomarańczową.

Smacznego! 🙂

88 odpowiedzi na “ciasto pomarańczowe”

  1. U mnie rogali też nie będzie, choć to głownie dla tego, że maku kupić w Irlandii nie mogę ;P Trochę szkoda, bo nigdy nie jadłam, więc chętnie bym spróbowała heh. Ale co tam, jak mogę sobie upiec takie ciacho z pomarańczą, to też nie będę narzekać 😉 Wygląda pięknie, a znając Ciebie smakuje równie dobrze. Mniam :))
    Z góry życzę wszystkiego dobrego z okazji imienin 🙂

    • Ja piekłem rogale w zeszłym roku, ale z niebieskim makiem, bo białego też nie mogłem znaleźć. Za dużo z nimi roboty, więc w tym roku sobie odpuściłem 😀

      Dzięki wielki! 🙂

  2. mmmniam! Już nie mogę doczekać się tych najlepszych, zimowych pomarańczy… a Twoje ciasto uwodzi.. wyglądem i smakiem zapewne też!:)

  3. Wszyscy rogaliki, a Ty na przekór;). Podoba mi się takie podejście. A jeszcze bardziej Twoje ciasto, od patrzenia dostałam ataku na coś słodkiego i z braku laku muszę zapchnąć się czekoladą. Natomiast z okazji Twojego jutrzejszego święta Marcinie, życzę Ci wszystkiego … najsłodszego;).

    Udanego dnia
    Ania

    • No pewnie, po co mnożyć te same przepisy skoro tyle ich na wszystkich blogach i każdy prawie taki sam 😛 Czekolada też dobra 😀
      Dzięki wielkie 🙂

  4. Uwielbiam rogale na św. Marcina, tak jak pączki na tłusty czwartek. Ja też nie piekłam rogali, zrobiłam cos innego. A rogala kupię i zjem.
    Pozwól, że dzisiaj złożę Tobie życzenia najlepsze, szczere…. pomyślności, spełnienia marzeń i słódź nam dalej jak najlepiej i najpiękniej :))

    • Ja też lubię rogale, ale są strasznie pracochłonne, więc w tym roku nie robię bo mi się nie chce 😀
      Dzięki wielkie 🙂 Postaram się utrzymać poziom moich wypiekó 🙂

  5. Napiszę Ci tak: jak już widzę setny wpis o rogalach, najczęściej jeszcze zawierający utyskiwania o listopadowych melancholiach i mgłach, to robi mi się słabo…co za jakaś blogowa, nudna powtarzalność…To samo będzie za jakiś czas z faworkami… A u Ciebie -proszę, przepiękne ciasto, obłędnie odświeżające, a nastrój bardzo pozytywny! To się chwali! Urocze zdjęcia! Pozdrawiam i serdecznością z okazji imienin 🙂

    • Cieszę się, że nie tylko ja mam takie nastawienie to tego "smutnego" jesiennego czasu. Dzięki wielkie za te miłe słowa 🙂

  6. Ja uległam i pierwszy raz zrobiłam, dlatego chętnie poczęstuję Marcina rogalami marcińskimi 😀 wszystkiego dobrego!!! A Twoje ciasto pomarańczowe podoba mi się bardzo, idealne na cytrusowy sezon

Pozostaw odpowiedź Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *